EZK onderzoekt onderzeese datakabels rondom BES-eilanden

29 mei 2024 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft Pioneer Consulting ingeschakeld om onderzoek te doen naar de digitale connectiviteit van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden).

Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoekstraject van het ministerie om de infrastructuur van onderzeese datakabels te versterken. Deze kabels spelen een belangrijke rol in het dataverkeer tussen Nederland en andere landen en zijn essentieel voor het ondersteunen van de digitale economie.

Onderzeese datakabels worden sinds vorig jaar formeel aangemerkt als ‘vitale infrastructuur’. In het kader hiervan wordt momenteel uitgebreid gekeken waar mogelijkheden liggen en investeringen nodig zijn.

EZK onderzoekt onderzeese datakabels rondom BES-eilanden

Windward Town, Saba. Met zicht op Sint-Eustatius

Rondom Nederland zijn al behoorlijk wat investeringen gedaan in de afgelopen jaren. Sinds 2019 zijn er vier nieuwe onderzeese datakabels aangelegd, drie naar het Verenigd Koninkrijken één naar Denemarken.

Het nieuwe project met Pioneer Consulting, een Amerikaans telecomconsultancykantoor gespecialiseerd in deze ‘subsea cables’, is gericht op het in kaart brengen van de onderzeese datakabelinfrastructuur rondom Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op de drie eilanden wonen gezamenlijk zo’n 26.000 mensen.

Het eindrapport heeft als doel om het ministerie te informeren over de huidige staat van de infrastructuur, inclusief de kabels die er momenteel liggen naar onder meer de Oostelijke Caraïben en Europa, en in welke staat deze kabels verkeren. Ook brengt het rapport marktkansen in beeld voor verdere uitbreiding.

Pioneer Consulting voert dit soort marktonderzoeken regelmatig uit. Het bureau heeft sinds de oprichting in 1999 meer dan 200 vergelijkbare studies gedaan voor overheden en coalities over de hele wereld.