Onderzoek: ‘Nederland heeft beste telecomnetwerk ter wereld’

09 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland heeft het beste mobiele netwerk ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste editie van een jaarlijkse studie van adviesbureau Umlaut.

Voor zijn onderzoek nam het consultancybedrijf – dat onderdeel is van Accenture – mobiele netwerken onder de loep in tal van landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (VK), Spanje, Duitsland en ons land. Uit die analyse blijkt dat provider KPN het beste telecomnetwerk ter wereld heeft. 

KPN – dat vorig jaar ook de mondiale ranglijst aanvoerde – behaalt deze editie van het onderzoek 980 van de 1000 punten. En dat is volgens Umlaut de hoogste score ooit gemeten. “Er is géén ander land in de wereld waar het mobiele netwerk zo goed is als in Nederland”, zegt Babak Fouladi, CTO van KPN. 

Kwaliteit van mobiele netwerken in Nederland

De scores van concurrenten T-Mobile Nederland en Vodafone Nederland komen dit jaar uit op respectievelijke 969 en 963. Drie jaar geleden voerde T-Mobile Nederland de wereldwijde ranking aan, maar toen behaalde het wel een ietsje lagere score (961 punten).

Hakan Ekmen, CEO bij de telecommunicatietak van Umlaut, is behoorlijk onder de indruk van het Nederlandse mobiele netwerk. “De organisaties laten uitstekende resultaten zien en behalen daarbij eveneens geweldige scores binnen de betrouwbaarheidscategorie van onze test.” 

Scorebepaling

Om de kwaliteit van de verschillende mobiele netwerken vast te stellen, voerden de onderzoekers tussen augustus 2022 en februari 2023 allerlei metingen uit op meerdere plekken in ons land – zowel stad als platteland. In totaal onderzocht Umlaut een gebied waar bijna 35% van de Nederlandse bevolking woont. 

Daarnaast verzamelden de onderzoekers een gigantische hoeveelheid data van telefoons en tablets die het afgelopen halfjaar actief waren in ons land. Op basis van deze berg aan gegevens en de resultaten van metingen, kwam KPN als winnaar uit de bus.

KPN wist bij elke afzonderlijke testcategorie de hoogste score neer te zetten. Fouladi: “Bij KPN doen we er elke dag alles aan om onze klanten in heel Nederland de beste kwaliteit en service te bieden. We zijn dan ook trots dat we hiervoor opnieuw erkenning krijgen.” 

Kwaliteit van mobiele netwerken in Nederland per stad

Elders ter wereld

Wanneer de Nederlandse scores worden vergeleken met providers uit het buitenland, komen de kwaliteitsverschillen duidelijk naar voren. Zo is in Duitsland Telekom de winnaar met een score van 952: 28 punten lager dan KPN en óók aanzienlijk lager dan de runners-up in Nederland

Vergeleken met het VK toont de Nederlandse telecomhegemonie zich nog duidelijker. De winnaar in het VK is EE, dat het moet doen met een score van 878, terwijl de VK-tak van Vodafone blijft steken op 775: bijna 200 punten lager dan de Nederlandse zusterorganisatie.

Vodafone Spanje doet het met een score van 868 wel wat beter dan zijn Britse evenknie. De Spaanse ranglijst wordt aangevoerd door telecombedrijf Movistar, met een score van 875.