Bandbreedte van mondiale internet met 28% gegroeid in één jaar

06 oktober 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De bandbreedte van het mondiale internet is de afgelopen twaalf maanden gegroeid met 28%. Dat blijkt uit onderzoek van TeleGeography.

Met de bandbreedte van een internetverbinding wordt gedoeld op de hoeveelheid informatie die deze binnen een bepaalde tijd kan overdragen. Zo is de bandbreedte van een ouderwetse ADSL-verbinding circa 20 megabit per seconde, terwijl het bij glasvezel kan gaan om wel 10 gigabit per seconde.

Maar hoeveel informatie kan over de hele wereld eigenlijk precies per seconde online worden verwerkt? Oftewel: wat is nu precies de bandbreedte van het mondiale internet? Die vraag stelden de experts van TeleGeography zichzelf.

Bandbreedte mondiale internet groeit met 28% in één jaar

Uit het onderzoek komt naar voren dat het mondiale internet tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde bandbreedte had van 997 terabit per seconde – wat neerkomt op een stijging van 28% (in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021).

Daarmee groeit de bandbreedte van het internet sinds 2018 vrij constant. Zo nam deze tussen 2018 en 2019 toe met 25%, tussen 2019 en 2020 met 34% en tussen 2020 en 2021 met 29% – wat over overeenstemt met een samengestelde jaarlijkse groei van 29%.

Verschillen per sector

Voor hun studie bekeken de onderzoekers ook hoe de bandbreedte van het internet zich per regio heeft ontwikkeld. Daaruit blijkt dat de bandbreedte in Afrika tussen 2018 en 2022 toenam met een samengestelde jaarlijkse groei van maar liefst 44%.

Europa en Noord-Amerika hebben van alle zeven regio’s de twee laagste samengestelde groeicijfers – respectievelijk 27% en 25%. “De bandbreedte in Europa en in Noord-Amerika is in vergelijking met de andere regio’s namelijk al bijzonder hoog. Het verhogen hiervan gaat dus met meer inspanningen gepaard dan het verhogen van een lage bandbreedte, simpelweg omdat hiervoor geavanceerdere technologie nodig is”, aldus TeleGeography.

In het rapport werpt TeleGeography ook een blik op de toekomst. Zo verwacht het marktonderzoeksbureau dat de mondiale bandbreedte verder blijft groeien, wat onder andere komt doordat steeds meer apparaten op het internet kunnen worden aangesloten, terwijl eveneens steeds meer wereldburgers toegang krijgen tot het medium.