Welke landen gebruiken het meeste mobiele data?

27 januari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Finnen gebruiken verreweg het meeste mobiele data per simkaart. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse adviesbureau Tefficient.

In totaal gebruikt een Fin gemiddeld genomen maandelijks (tijdens het eerste kwartaal van 2022) een slordige 32 GB aan mobiele data, terwijl een Nederlander uitkomt op ruim 3 GB per maand. Alleen het dataverbruik van Portugezen – die uitkomen op minder dan 3GB per maand – is lager dan dat van ons. 

Taiwanezen (circa 27 GB), Bahreini (net geen 25 GB) en Maleisiërs (ongeveer 18 GB) gebruiken naast Finnen ook veel mobiele data, terwijl Canadezen (ruim 3 GB), Hongkongers (bijna 5 GB) en Britten (ruim 5GB) het net als Nederlanders betrekkelijk zuinig aan doen. 

Ontwikkeling mobiel datagebruik per simkaart per maand naar land (inclusief M2M-simkaarten)

Voor zijn terugkerende studie keek Tefficient overigens niet alleen maar naar simkaarten in mobiele telefoons, maar eveneens naar die in andere apparaten (M2M-simkaarten). Wordt alleen naar simkaarten van mobiele telefoons gekeken, dan liggen de dataverbruikcijfers vaak wat hoger.

Dat komt omdat smartphones gemiddeld genomen veel meer mobiele data verbruiken dan onder andere slimme energiemeters en alarmsystemen (waar ook M2M-simkaarten in kunnen zitten). Door ook die gegevens mee te nemen in de berekeningen, daalt logischerwijs het gemiddelde mobiele dataverbruik.

Of de M2M-simkaarten al dan niet worden meegerekend, heeft echter geen invloed op de koppositie. Die is nogal altijd voor de Finnen, die gemiddeld genomen met hun smartphone per maand een slordige 36 GB aan mobiele data verbruiken, geven de onderzoekers aan. 

Ontwikkeling mobiel datagebruik per simkaart per maand naar land (inclusief M2M-simkaarten)

En welke invloed heeft het weglaten van de M2M-simkaarten in de berekeningen op het gemiddelde dataverbruik van de Nederlander? Dat stijgt van een dikke 3 GB naar ruim 5 GB per maand, aldus Tefficient.

Nauwelijks verschil?

De Portugezen bungelen ook hier weer onderaan, in dit geval met circa 3 GB, ongeveer dezelfde hoeveelheid als bij de andere berekening. Dit geringe verschil suggereert bijvoorbeeld dat in Portugal mogelijk betrekkelijk weinig M2M-simkaarten actief zijn. 

Een vergelijkbare ontwikkeling is waarneembaar in Hongkong. Of de simkaarten in apparaten al dan niet worden meegenomen heeft voor dit land weinig invloed op het gemiddelde dataverbruik: dat blijft namelijk rond de 5 GB per maand hangen.

Het is echter niet enorm waarschijnlijk dat in Hong Kong weinig M2M-simkaarten actief zijn. Het gaat hier immers om een hoogontwikkelde natie, waarbinnen technologie een vooraanstaande rol speelt. 

Een verklaring? De Wifi-dekking in Hongkong is bijzonder hoog, net zoals de bijbehorende, gemiddelde internetsnelheid, melden verschillende bronnen. Mogelijk hebben Hongkongers dus wel veel IoT-apparaten, maar zijn deze aangesloten op een Wifi-verbinding in plaats van op een simkaart.