Hay Group: Belgische loonsverhoging hoger dan Nederlandse

20 oktober 2012 Consultancy.nl

De lonen in België zullen in 2012 met meer dan 4% stijgen ten opzichte van 2011. Dit is meer dan in Nederland, waar de lonen 3,0% stijgen. Dat is een van de conclusies uit een vergelijkende loonstudie van internationaal adviesbureau Hay Group. De Belgische stijging wordt grotendeels (2,4%) veroorzaakt door indexering van de lonen.

Ook keek het HR adviesbureau naar de loonontwikkeling in Frankrijk en Duitsland. De Franse lonen zullen naar verwachting met 3,2% stijgen, in Duitsland is de stijging het grootste met 5,2% ten opzichte van 2011.

Sterk leeftijdsgebonden
De Belgische lonen zijn ten opzichte van omringende landen sterk leeftijdsgebonden. Een bediende van 55 tot 58 jaar verdient 35% à 45% meer dan zijn collega van 26 tot 30 jaar in dezelfde functie. “Oudere werknemers, of werknemers met een hogere anciënniteit worden daardoor steeds duurder, wat hun tewerkstellingskansen tempert”, aldus Hay Group.

Weinig differentiatie mogelijk
Verder concludeerden de consultants dat er voor Belgische werkgevers relatief weinig differentiatie mogelijk is in de lonen. “In Duitsland of Nederland kunnen werkgevers meer differentiëren in hun beloning. In België kan de werkgever door de sterke regulering daar veel minder in kiezen” zegt Walter Janssens, partner bij de Hay Group. Hierdoor kunnen Belgische werknemers in mindere mate beloond worden voor bijvoorbeeld extra vaardigheden of verantwoordelijk.

Nieuws

Meer nieuws over