Ecorys: Scheepvaartroute Noordpool niet altijd beter
Eind 16e eeuw trok Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentz erop uit met het doel de noordoostelijke doorvaart te vinden, een zeeroute langs de kusten van Rusland, richting Azië. Vandaag de dag, ruim 400 jaar later is de noordoostelijke doorvaart een belangrijke zeeroute, die echter door ijsvorming van nature moeilijk toegankelijk is. Inmiddels is er goed nieuws voor reders met ‘onversterkte’ containerschepen richting Azië: tussen 2040 en 2059 zullen door klimaatveranderingen nieuwe ijsvrije vaarroutes beschikbaar komen via de noordoostelijke doorvaart. Deze routes via het noordpoolgebied kunnen traditionele routes richting Azië zoals het Suezkanaal mogelijk vervangen.
Klimaatverandering
De Universiteit van Californië deed onderzoek naar de klimaatverandering in de komende jaren, en stelde vast dat er twee scenario’s denkbaar zijn: gematigde klimaatverandering of sterke verandering. Afhankelijk van welk scenario zal plaatsvinden zullen in de nazomertijd om het jaar ijsvrijeroutes beschikbaar komen in het noordpoolgebied. Tot op heden waren deze routes slechts een keer iedere 7 jaar ijsvrij. Door het aanwezige ijs konden tot voor kort alleen ‘versterkte’ containerschepen met ijsbrekers de noordoostelijke doorvaart, die ook wel noordelijke zeeroute genoemd wordt, bevaren. In 2009 werd de route voor het eerst afgelegd door containerschepen zonder ijsbrekers.
Besparing
Door de verwachte temperatuurstijgingen richting 2040 zullen naar verwachting meer en meer containerschepen in de toekomst gebruik gaan maken van de noordoostelijke doorvaart. Nu gebruiken rederijen voor bestemmingen in Azië routes via het Suezkanaal. Door in de toekomst de noordelijke zeeroute te gebruiken kunnen brandstofkosten naar schatting met tientallen procenten verlaagd worden. Zo is bijvoorbeeld de afstand van Rotterdam naar Yokohama, Japan via de Russische kust 40 procent korter dan via de Suezkanaalroute. Als schepen zelfs direct via de Noordpool varen is de afstand nog 20 procent korter.
Niet altijd korter
“De noordelijke route is niet in alle gevallen korter” zegt Johan Gille, haven- en scheepvaartspecialist van adviesbureau Ecorys. “En veel containerschepen maken onderweg tussenstops. Het is de vraag of het verlies daarvan opweegt tegen de kortere route”.