BDO en BC: externen leiden familiebedrijven vaker

26 februari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Van huis uit worden familiebedrijven door de jaren heen altijd  geleid door familieleden. Het aantrekken van externe managers was vaak uit den boze. Als er geen opvolgers binnen de eigen familie waren werd de verkoop van een bedrijf vaak overwogen. In de huidige tijd is er echter een nieuwe trend merkbaar. Steeds vaker zijn familiebedrijven bereid om een buitenstaander het bedrijf te laten leiden bij gebrek aan opvolging binnen de eigen familie. 

Meer acceptatie externen
Volgens adviseur Jan Duitman van adviesbureau BDO hebben binnen Nederland ongeveer 65.000 familiebedrijven inmiddels een extern persoon binnen de directie, wat neerkomt op zo’n 25% van alle familiebedrijven in Nederland. “Het automatisme dat het familiebedrijf overgaat in handen van de oudste zoon is gelukkig voorbij. Ik zie dat nog maar zelden gebeuren” zegt de BDO adviseur

Ook Boer & Croon signaleert dat zakenfamilies steeds toleranter zijn als het gaat om het uit handen geven van de leiding buiten de eigen familie. Uit onderzoek van het adviesbureau blijkt dat In het verleden tweederde van alle familibedrijven een externe bestuurder accepteerde. Inmiddels is dit aantal opgelopen naar bijna 90%. 

Oorzaken van verschuiving
Twee belangrijke redenen liggen ten grondslag aan deze ontwikkeling. Ten eerste, de kinderen van een directeur-grootaandeelhouder zijn vaak niet rijp genoeg om het stokje over te nemen. Dit geldt vooral bij sterk gegroeide bedrijven. “Een entrepreneur die veertig jaar aan de opbouw van zijn zaak heeft gewerkt, is niet zo makkelijk op te volgen door een zoon of dochter met weinig ervaring in het zakenleven. De benoeming van een externe directeur is dan een logische oplossing” zegt Maarten Vijverberg, fusiespecialist bij Boer & Croon. Vijverberg  geeft 2 voorbeelden van externe opvolging bij bijvoorbeeld Van Deen Supermarkten en supermarktketens Dirk van den Broek/Deka en Jumbo. 

Outsider versus verkoop
Tot voor kort gold dat als een opvolger uit eigen kring niet voorhanden was het het familiebedrijf meestal werd verkocht. Sinds de crisis is sprake van een kentering in het denken doordat de kans op verkoop flink is geslonken.