Accountantskantoren schrappen duizenden banen

19 februari 2013 Consultancy.nl

Ook in de consultancy branche is het nog altijd crisis. Tussen de tien en twintig procent van de banen binnen de consulting markt zal verdwijnen bij de de Big4 kantoren en overige grote accountancy kantoren. Het gaat naar schatting om circa vijfduizend banen die verdwijnen door automatisering of efficiencyslagen. Desondanks zullen weinig mensen een baan verliezen middels een zwaar ontslag. Het gaat eerder om natuurlijke afvloeing van banen. Dit stelt Marcel Maassen van Full Finance, een financieel adviesbureau dat adviesdiensten verleent aan administratie- en accountantskantoren.
 
"Het banenverlies bij accountantskantoren is al bijna twee jaar aan de gang. Dat gaat nog door. Ik hoor veel kantoren die zeggen overcapaciteit te hebben. Achterstanden in het werk zijn weggewerkt. Daar komt dan ook de crisis nog overheen" zegt Maassen tegenover platform Accountant.nl vanuit zijn optiek en die van overige consultants van Full Finance.
 
Ontslagrondes?
Ondanks teveel capaciteit zijn ontslagrondes nog niet nodig, aldus Maassen. "Ontslagen komen incidenteel voor. Net als bij veel MKB-bedrijven hechten de kantooreigenaren aan hun medewerkers. Zij hebben de neiging om ontslagen uit te stellen of vertrokken medewerkers niet te vervangen" stelt hij.
 
De afname in banen komt tegelijk met de efficiencyslagen binnen de accountancy markt. "Die leidt tot minder arbeid omdat meer wordt geautomatiseerd en  beter wordt georganiseerd. Tot nu toe was het de klant die betaalde voor tekortkomingen in de efficiency", aldus Maassen.
 
Big Four
Ook bij de Big4 is er spanning waar te nemen, kijkend naar de medewerkerbezetting binnen de consultancypraktijken. Alle vier de kantoren, PwC, Deloitte, Ernst & Young en KPMG, verwachten dit jaar een verdere daling van het aantal FTE’s. Daarnaast zijn in sommige gevallen verschillende kostenmaatregelen genomen, zoals de afschaffing van de luxe overurenregeling maatregel voor accountants.

Nieuws

Meer nieuws over