Jezelf persoonlijk ontwikkelen als young professional
Voor young professionals is het cruciaal om voortdurend te blijven leren, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en vooruitgang kunnen boeken in hun loopbaan. Maar hoe doe je dat? En wat voor handvatten zijn er? Young Consultant ging hierover in gesprek met Rani Zuijdervliet, een doorgewinterde psycholoog, trainer, coach, spreker en auteur.
Young professionals willen tegenwoordig dat alles snel gaat: een promotie, professionele erkenning en succes in hun carrière. Zuijdervliet merkt op dat de huidige generatie is opgevoed met het idee dat alles mogelijk is en dat geluk maakbaar is, wat leidt tot de overtuiging dat men alles kan en moet doen.
Dit gevoel dat men constant op hoog tempo moet presteren en altijd gelukkig moet zijn, kan leiden tot angstklachten, chronische stress of burn-outs. Dit wordt verder versterkt door de competitieve aard van de consultancybranche en het grote aantal sollicitanten per vacature.
Dit kan en moet anders. Young professionals kunnen beginnen met het stellen van duidelijke prioriteiten, zowel in hun professionele als persoonlijke leven, waardoor ze een betere balans kunnen aanbrengen in hun leven. Door te bepalen wat echt belangrijk is voor hun carrière en welzijn, kunnen ze gerichter hun energie en tijd investeren en verhogen ze hun productiviteit op werk.
Het is belangrijk voor young professionals om grenzen te stellen en zichzelf toe te staan om soms een stap terug te doen. Dit kan betekenen dat ze zichzelf toestemming geven om ‘nee’ te zeggen tegen extra taken of verantwoordelijkheden die hun al overladen schema verder belasten.
Strategieën voor communicatieontwikkeling
Om burnouts te verminderen is het verbeteren van communicatievaardigheden van cruciaal belang. Zuijdervliet wijst erop dat een constructieve denkwijze voorafgaat aan effectieve communicatie.
Starters willen vaak een perfect imago uitstralen, mede beïnvloed door social media, wat openheid over persoonlijke zorgen en grenzen kan belemmeren. Deze angst voor afwijzing verhoogt het risico op stress en burnouts.
Succes in hun carrière vereist echter dat ze duidelijk en assertief communiceren met leidinggevenden en collega’ s, wat essentieel is voor het onderhouden van professionele relaties. Managers waarderen werknemers die helder hun behoeften kunnen uiten, wat helpt om de juiste ondersteuning te krijgen en stress te verminderen.
“Het is belangrijk voor young professionals om grenzen te stellen.”
In plaats van hints te geven, zoals “het is best druk op het moment”, is het effectiever om direct te communiceren: “Het is op dit moment te druk voor mij met project A, B en C. Ik merk dat ik slecht slaap en zie er zondagavond tegenop om weer te gaan werken. Ik heb hulp nodig bij het prioriteren van mijn werkzaamheden.” Op deze manier helpt de young professional zichzelf maar ook zijn of haar manager.
Vooroordelen beperken
Binnen een bedrijf zijn vaak veel verschillende generaties vertegenwoordigd, wat kan leiden tot vooroordelen vanuit zowel de young professional als de oudere generatie. Zo zouden young professionals niet hard willen werken of denken alles beter te weten, en zou de oudere generatie niet flexibel zijn en niet willen veranderen.
Al die vooroordelen leiden tot een mismatch tussen de top en de onderkant van de organisatie als het gaat om ambitie, normen en waarden, hiërarchie/aansturing, beloning, werk-privébalans en de definitie van ‘hard werken’.
Voor young professionals is generatiemanagement een essentiële strategie om bewustzijn te verhogen rond (onterechte) vooroordelen, wat resulteert in een toegankelijkere werkomgeving waarin jongere en oudere generaties elkaar beter begrijpen en respecteren.
Dit gaat verder dan alleen de jongste generatie aan te sporen zich aan te passen; het is het zoeken naar verbinding tussen verschillende generaties om elkaar aan te vullen. Een dergelijke aanpak kan leiden tot een meer inclusieve cultuur waarin diverse perspectieven worden gewaardeerd en benut om gezamenlijke doelen te bereiken.
Zoals Zuijdervliet aangeeft, kan de jongste generatie vaak vernieuwing brengen door hun frisse blik en kennis van de nieuwste technologieën, terwijl de oudere generatie kan helpen deze vernieuwingen haalbaar te maken en effectief te implementeren.
Strategieën voor zelfmanagement
Effectief zelfmanagement is essentieel voor het succes als young professional en hun carrière. Dit omvat het vermogen om tijd effectief te beheren, stress te beheersen en doelen te stellen die leiden tot persoonlijke en professionele groei.
Hierbij is ook timemanagement een cruciale vaardigheid om productiviteit te maximaliseren en deadlines te halen. Het omvat het identificeren van prioriteiten, het stellen van realistische doelen en het plannen van taken op een efficiënte manier.
“Generatiemanagement is een essentiële strategie om bewustzijn te verhogen rond (onterechte) vooroordelen.”
Het stellen van doelen is een krachtige manier om richting te geven aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden (SMART) doelstellingen te formuleren, kunnen young professionals niet alleen hun vooruitgang effectief monitoren, maar ook gericht blijven op het realiseren van succes in hun carrière.
Het gebruik van SMART-doelen stelt hen in staat om hun taken en verantwoordelijkheden systematisch te plannen en uit te voeren, wat bijdraagt aan een snellere professionele groei en efficiëntere doelverwezenlijking.
Wees bewust van verschillende leiderschapsstijlen
Het is belangrijk voor een young professional om zich bewust te zijn van verschillende leiderschapsstijlen en te begrijpen welke stijl het beste past bij verschillende situaties.
Leidinggevenden maken vaak gebruik van het situationeel leiderschap model van Hersey en Blanchard, waarbij ze hun leiderschapsstijl afstemmen op het competentieniveau en de bereidheid van de young professional. Dit model omvat vier leiderschapsstijlen die variëren in taakgerichtheid en mensgerichtheid: begeleiden, leiden, steunen en delegeren.
Begeleiden houdt in dat de young professional specifieke instructies krijgt, regelmatig de voortgang wordt gecheckt en er veel toezicht is op de uitvoering. Leiden vergroot juist de zelfstandigheid voor de young professional door bijvoorbeeld extra scholing.
Bij steunen wordt de young professional meer betrokken en wordt gekeken waar hij of zij door geprikkeld wordt. Bij delegeren krijgt de young professional volledige verantwoordelijkheid en vrijheid. Elk van deze stijlen kan effectiever zijn, afhankelijk van de specifieke situatie.
Voor een young professional is het daarom waardevol om te herkennen welke stijl op een bepaald moment het meest geschikt is en hier flexibel op in te spelen. Het is ook nuttig voor hen om te werken aan de stijlen die minder goed bij hen passen, zodat ze hier beter mee kunnen omgaan en zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Over de auteurs: Young Consultant is een adviesbureau gerund door studenten. Rani Zuijdervliet is een ervaren psycholoog, adviseur en trainer, en auteur van ‘Hoe overleef ik mijn eerste baan?’.