Nederland behoort tot EU-koplopers voor duurzaam autovervoer
Nederland behoort tot de Europese koplopers in de transitie naar duurzaam autorijden, zo blijkt uit onderzoek van RSM.
In zijn rapport ‘Sustainable Automobility in Europe’ keek RSM naar het landschap voor elektrisch rijden en beoordeelde hoe landen presteren in deze transitie. Landen werden vergeleken langs negen verschillende assen – denk aan factoren als het aantal elektrische auto’s op de weg, infrastructuur voor laden en subsidies vanuit de overheid.
De belangrijkste conclusie: meer dan een kwart van de EU-landen loopt het risico om belangrijke doelstellingen voor groene automobiliteit te missen. Nederland valt echter niet onder deze groep.
“Nederland behoort tot de koplopers in duurzaam vervoer, met een uitgebreide strategie die beleidsinitiatieven, technologische vooruitgang en infrastructuurontwikkeling omvat”, schrijven de onderzoekers.
Andere landen die goed op weg zijn, zijn onder meer Oostenrijk, België, Denemarken, Estland, Finland, Portugal, Spanje en Zweden.
Deze landen liggen volgens RSM op koers om de minimale doelstellingen van de Europese Commissie te overtreffen. Het gaat vooral om de doelstellingen die zijn opgenomen in de Green Deal, zoals het laten afnemen van de vervoersemissies met 90% tegen 2050. Ook zijn er afspraken gemaakt over het aantal openbare oplaadpunten en tankstations.
De adoptie van elektrische auto’s verloopt in Nederland relatief snel. In 2022 kende Nederland een ratio van 525 auto’s per 1.000 inwoners en was bijna een kwart (23%) van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch. Hiermee staat ons land vierde in Europa.
Twee factoren spelen hierbij een aanjagende rol. Zo beschikt ons land over een goed systeem dat de aanschaf van elektrische auto’s stimuleert. Denk aan de forse subsidies voor plug-in hybrid electric vehicles (PHEV’s) en in mindere mate subsidies voor battery electric vehicles (BEV’s). Ook biedt de overheid een korting op de wegenbelasting bij de aanschaf van deze voertuigen.
De infrastructuur van oplaadpunten vormt een andere belangrijke aanjager. Nederland heeft ongeveer 143.000 laadstations en 5.043 operationele snellaadpunten – meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. De sterke landelijke dekking en de mogelijkheid om onderweg snel te laden maakt elektrisch rijden een stuk aantrekkelijker en draagt dus bij aan de adoptie.
Mario van den Broek, Partner bij RSM en medeauteur van het rapport, laat weten dat Nederland ook op beleidsmatig vlak goed presteert. Het thema staat hoog op de agenda van zowel de overheid als private partijen, als onderdeel van hun ESG-doelstellingen. “We zien dat Nederland prioriteit geeft aan investeringen in innovatie en beleidsontwikkeling. Dit helpt om de gezamenlijke inspanningen van bedrijven voor duurzame automobiliteit te versnellen.”