Amsterdam iets goedkopers geworden voor expats

10 juli 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het leven in Amsterdam is het afgelopen jaar iets goedkoper geworden voor expats, zo blijkt uit een wereldwijde benchmark van Mercer.

Amsterdam staat binnen Nederland bekend als de duurste stad om te wonen en leven, maar voor expats gelden vaak hele andere overwegingen. Zij vergelijken de kosten voor levensonderhoud met andere steden waar ze zich zouden kunnen vestigen. Vanuit dat perspectief bekeken komt onze hoofdstad ineens wel (relatief) aantrekkelijk uit de bus.

In de nieuwste ‘Cost of Living City Ranking’ van HR-adviesbureau Mercer staat Amsterdam wereldwijd op plek 30. Daarmee is onze hoofdstad in vergelijking met andere wereldsteden iets goedkoper geworden: vorig jaar bezette Amsterdam de 28e plek.

Amsterdam iets goedkopers geworden voor expats

Bron: Mercer

Om tot de Index te komen, bracht Mercer in kaart hoeveel geld expats uitgeven aan 200 items, van huisvesting en vervoer tot kosten voor eten, kleren, huishoudelijke producten en entertainment.

De kosten voor levensonderhoud in Amsterdam zijn verhoudingsgewijs iets gedaald. “Amsterdam is voor expats iets aantrekkelijker geworden om te wonen en te werken, doordat de kosten voor levensonderhoud minder zijn gestegen dan in andere wereldsteden. De huren blijven hoog, maar de kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht zijn flink gedaald”, zegt Ellen van Arenthals, consultant bij Mercer.

Hongkong staat van alle 226 wereldsteden die zijn meegenomen in de analyse net als vorig jaar op één: het leven in de Chinese stadstaat is bijzonder prijzig. Singapore, Zürich, Genève en Basel vormen de rest van de top vijf.

Veel dure steden zijn te vinden in Europa. Zwitserland heeft maar liefst vier steden in de top zes en London staat op de achtste plaats. Andere dure steden in de regio zijn Kopenhagen (11), Wenen (24) en Parijs (29).

Dubai is de duurste stad in het Midden-Oosten, terwijl New York de duurste stad blijft in Noord-Amerika. Opvallend is dat het leven in sommige Afrikaanse steden duurder is dan in Amsterdam, denk aan Bangui (14), Djibouti (18) en N’Djamena (21).

Eerder onderzoek van Kearney liet zien dat Amsterdam in de top 20 staat van beste steden om te wonen en werken. Onze hoofdstad staat ook bovenaan de lijst van meest duurzame steden ter wereld.