Boek: Dé digitale transformatie bestaat niet
Glen Schrijvers, oprichter van Change Boetiek, begrijpt als geen ander hoe belangrijk het is om technologie effectief te implementeren om de voordelen ervan te benutten. In zijn recent verschenen boek ‘Dé digitale transformatie bestaat niet’ legt hij uit wat digitale transformatie inhoudt, wat het kan betekenen voor organisaties en onder welke voorwaarden het succesvol kan zijn.
Digitale transformatie is essentieel voor het voortbestaan van organisaties. Onderzoek na onderzoek toont echter aan hoeveel moeite bedrijven hebben met deze uitdaging.
Als consultant gespecialiseerd in verandermanagement helpt Glen Schrijvers organisaties om digitale transformaties bereikbaar te maken.
Simpelweg een algoritme inzetten, of hardware of software aanschaffen is niet genoeg, benadrukt hij. Want echte digitale transformatie vereist een fundamentele verandering van de organisatie en raakt stap voor stap alle aspecten van de bedrijfsvoering.
Versnellingsmaatschappij
“We leven in een versnellingsmaatschappij waarin consumentenvoorkeuren en -verwachtingen snel veranderen”, legt Schrijvers uit. “Je moet je als organisatie continu aanpassen om niet aan relevantie te verliezen in de digitale economie.”
Hierbij gaat het volgens de expert om uitblinken in wat jouw klanten belangrijk vinden, níet om digitalisering in te zetten als doel op zich. Uit eigen ervaring weet hij dat veel organisaties wel willen starten met digitale transformatie, maar nog niet weten hoe, wanneer en met welke processen.
“Je ziet het bijvoorbeeld fout gaan bij organisaties die, als je ze aan de telefoon hebt, niet de planning kunnen inzien, of niet op de hoogte zijn van de laatste servicebezoeken”, schetst hij. “Dat is funest.”
Een gedaanteverandering
Maar wat is digitale transformatie eigenlijk? Alhoewel het een simpele vraag lijkt, is het antwoord volgens Schrijvers niet zo eenvoudig. Dé digitale transformatie bestaat namelijk niet, stelt hij.
Er is niet één digitale transformatie die voor iedereen hetzelfde is. Het is een proces dat voor iedereen verschilt. Voor Schrijvers is de definitie digitale transformatie ‘een gedaanteverandering van een organisatie vanuit het perspectief van haar klant’.
Na de publicatie van zijn eerste boek ‘In digitale versnelling, veranderen met technologie’ in 2021, wilde Schrijvers zijn kennis over digitale transformatie en verandermanagement verder delen in een nieuw boek.
“Ik merkte dat organisaties goed zijn in het formuleren van grote ambities en strategieën, maar moeite hebben met de daadwerkelijke uitvoering van transformaties. Bewustwording, betrokkenheid en draagvlak voor verandering worden vaak onderschat”, legt hij uit.
Groeimodel digitale transformatie
Wie het boek aanschaft, krijgt ook toegang tot de online tool ‘groeimodel digitale transformatie’, gebaseerd op acht kernthema’s: klantbeleving, visie, strategie, leiderschap, cultuur, digitaal talent, digitalisatie en manier van werken. Hiermee kan een organisatie haar huidige situatie en doelsituatie visueel in kaart brengen per kernthema en hier direct een rapport van ontvangen.
“Met dit boek wil ik organisaties helpen hun transformaties effectiever te organiseren”, besluit Schrijvers.