Crisis? Uitgaven aan digitale transformatie stijgen verder

16 januari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Digitalisering staat in 2023 hoog op de bestuursagenda. 60% van de managers binnen grote bedrijven verwacht dit jaar ondanks de economische tegenwind hun investeringen in digitale transformatie te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van Boston Consulting Group.

Voor zijn onderzoek ondervroeg het strategiekantoor circa 2.700 leidinggevenden van overal ter wereld. Ongeveer de helft van de ondervraagde managers is werkzaam voor bedrijven met meer dan 5.000 werknemers.

Twee derde van de respondenten geeft aan meer uit te geven aan digitale initiatieven. De hoogste prioriteit gaat uit naar digitale trajecten gericht op het innoveren van het businessmodel, gevolgd door het bouwen van digitale capaciteiten die kunnen helpen om duurzaamheidsdoelstellingen aan te jagen.

They also plan increase their investment in digital transformation in 2023 vs 2022

Vanuit een technologisch perspectief gaat de meeste aandacht (niet zozeer geld) uit naar drie snel opkomende technologieën: kunstmatige intelligentie, blockchain en Internet of Things (IoT).

Leidinggevenden hebben relatief hoge verwachtingen ten aanzien van (hun) digitale transformatieambities. Bijna alle ondervraagden (9 op de 10) verwachten een substantiële en impactvolle digitale transformatie te realiseren.

Boston Consulting Group waarschuwt in zijn rapport echter dat managers hiermee een veel te roze bril opzetten. Eerder onderzoek van het advieskantoor liet al zien dat slechts een slordige 30% van de digitale transformaties daadwerkelijk slaagt.

Het nieuwste rapport herbevestigt het beeld dat digitale transformaties moeten worden gezien als een reis bezaaid met valkuilen. Het is volgens de onderzoekers dan ook zeer lastig om alle vooraf beoogde voordelen in de praktijk te realiseren.

“Veel CEO’s die ik spreek worstelen met de uitdaging om hun bedrijfsstrategie te realiseren via grote digitale transformaties”, zegt Christoph Schweizer, de wereldwijde CEO van Boston Consulting Group.

The top five challenges in digital transformations

De grootste struikelbokken zijn het maken van de juiste keuze in disruptieve technologieën, het vanuit een pilot succesvol opschalen van technologie binnen de bredere organisatie en het vinden/aantrekken van het juiste techtalent om de digitale transformatie te implementeren.

Ook het proces van het prioriteren van de investeringen en initiatieven (uit een veelal uitpuilend portfolio van digitale verbeterinitiatieven) en het managen van de onzekerheden rondom de ontwikkeling van technologieën zijn voorbeelden van uitdagingen waar veel managers mee worstelen.

Verder geven respondenten in het onderzoek aan dat zij zich zorgen maken over hun ecosysteem van techpartners en -leveranciers. Zo is er volgens 85% van de ondervraagde bedrijven een omslachtige coördinatie tussen leveranciers en klaagt 75% over zogeheten generieke ‘cookie-cutter’ oplossingen.

Diederik Vismans, Managing Director en Partner bij BCG X, zegt: “Snel en impactvol transformeren met behulp van technologie is een van de grootste uitdagingen waar bedrijven in Nederland vandaag de dag voor staan. Digitale transformatie is cruciaal voor bedrijven die willen winnen.”