Onderzoek: Succesvolle digitalisering vraagt om meer dan enkel technologie

04 juli 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Digitale transformatie is cruciaal voor midden- en kleinbedrijven die concurrerend willen blijven in het moderne zakelijke landschap. Nieuw onderzoek van Smart Consultant, uitgevoerd door Youri Staal, biedt inzicht in de huidige ontwikkelingen op dit gebied en aanbevelingen om als mkb succesvol te transformeren.

Voor het onderzoek, uitgevoerd in maart 2024, ondervroeg Staal 25 managers van diverse mkb-organisaties, zoals Zibber, Whoppah, Nijsen Company, Spierings Mobile Cranes en Feyter Group. Het doel was om de huidige staat van digitalisering in het mkb te evalueren en de voordelen en uitdagingen in kaart te brengen.

Digitalisering omvat, in de context van het onderzoek, de integratie van digitale technologieën in alle bedrijfsaspecten. Staal: “Bedrijven moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderingen in het digitale landschap om concurrerend te blijven, ook in het mkb.”

Youri Staal, Smart Consultant

Voorbeelden van noodzakelijke aanpassingen zijn onder andere het actief gebruiken van CRM- en ERP-systemen, het gebruik van software om e-mailverkeer te automatiseren, robotic process automation of de inzet van internet of things-technologie.

Digitale versnelling mkb

De Covid-19 pandemie heeft de digitale transformatie aanzienlijk versneld. Uit het onderzoek blijkt dat 72% van de mkb-bedrijven verbeteringen in efficiëntie, productiviteit, klantgerichtheid en datagedreven besluitvorming rapporteert na implementatie van nieuwe digitale technologieën.

Bijna 95% van de mkb-bedrijven maakt gebruik van gedigitaliseerde processen om taken efficiënt(er) uit te voeren, terwijl 85% gebruikmaakt van digitale tools voor data-analyse en visualisatie.

“Er ligt een enorme potentie in de inzet van geavanceerde technologieën om het mkb een boost te geven.”

Voor databeveiliging tegen cyberaanvallen neemt 72% van de bedrijven maatregelen met behulp van cybersecurity. In zijn rapport schrijft Staal: “Vrijwel alle bedrijven gebruiken tegenwoordig wel iets van digitale technologieën, maar er is gebleken dat meer geavanceerde technologieën zoals cloud computing en artificial intelligence nog in veel mindere mate worden ingezet.

Aanbevolen stappen

Mkb-organisaties en ondernemers willen natuurlijk meeprofiteren van de technologische vooruitgang die de bedrijfssector doormaakt. Dat gaat echter niet vanzelf, en bovendien zijn er volgens Staal diverse risico’s waarmee men rekening dient te houden.

Om hun organisatie slim te kunnen transformeren, heeft Staal voor mkb-organisaties een stappenplan opgesteld:

1: Bepaal de waarom
2: Creëer draagvlak
3: Evalueer de huidige digitale capaciteiten
4: Begin met kleine, wendbare projecten
5: Schaal op met de juiste technologieën.