Omzet van BDO neemt met 5% toe naar €359 miljoen

05 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BDO heeft de omzet in Nederland met 5% zien toenemen tot €359 miljoen. Ook het aantal werknemers is met 5% gestegen, naar iets meer dan 3.000 medewerkers.

De nummer vijf op de Nederlandse accountancy- en consultancymarkt kan terugkijken op een goed financieel jaar. Alle vier service lines van BDO droegen bij aan de groei.

Bestuursvoorzitter René Nelis spreekt in het jaarverslag van een “stabiel jaar’, vooral in het licht van de aanhoudende onrust in de wereld en de uitdagingen waar zakelijke dienstverleners mee te maken hebben.

Omzet van BDO stijgt met 5% naar €359 miljoen

“De Nederlandse economie kenmerkte zich in 2023 door een lage economische groei, een lagere wereldhandel, een afnemende (maar nog hoge) inflatie, een onverminderd krappe arbeidsmarkt en een sterke loongroei. Onder deze uitdagende economische omstandigheden steeg de omzet van BDO. We zijn trots op de behaalde resultaten”, schrijft Nelis.

Audit & Assurance boekte zowel in absolute bedragen als procentueel de grootste omzetstijging: +7%. Met name de IT Risk Assurance-specialisten hebben een flinke omzetstijging gerealiseerd, mede als gevolg van de toenemende digitalisering en de daarmee gepaard gaande toename in risico’s en compliancevereisten.

Advisory boekte een plus van 2,2%. De Management Consultancy-praktijk liet een bescheiden omzetgroei zien, terwijl de omzet van de M&A-praktijk stabiel bleef, mede als gevolg van de dip in fusie- en overnameactiviteit in 2023. Het in 2021 gelanceerde BDO Digital wist te profiteren van de toegenomen vraag naar expertise op het gebied van digitale strategieën en transformatie.

De omzet van de divisie Accountancy & Bedrijfsadvies steeg met 2,5% als gevolg van een toename van de dienstverlening op het gebied van payroll en HR-administratie. Tax & Legal noteerde een omzetgroei van 4,2%.

Door hogere kosten voor het personeel en een aantal grote investeringen, waaronder in kwaliteit, gebouwen en ICT, zakte de winst van BDO in 2023 met 15% naar €39,2 miljoen. De gemiddelde partner zag zijn winstuitkering hierdoor dalen naar €576.000, tegen €661.000 een jaar eerder.

De plannen voor 2024

In 2024 wil BDO de groei van de afgelopen jaren verder doorzetten. Nelis: “We zijn in april gestart met onze aangescherpte strategie, waarbij we meer impact met echte waarde willen realiseren. Met dat voor ogen, hebben we onze purpose, missie en visie aangescherpt.”

“Om deze impact te kunnen realiseren, moet BDO groeien. Groei in aansprekend, uitdagend en leerzaam werk voor al onze medewerkers. Groei in kwaliteit omdat dit de basis is van ons bestaansrecht: daarin willen wij ons blijven ontwikkelen en de maatschappij verwacht dat van ons. Groei in klanten en opdrachten waaraan wij echte waarde kunnen toevoegen. En groei in het leveren van vertrouwen in het maatschappelijk verkeer. Dat is waar wij in 2024 voor gaan.”