Omzet van BDO groeit met 8% naar €343 miljoen

30 mei 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BDO kijkt terug op een sterk financieel jaar in Nederland. De omzet nam toe met 8% toe naar 343 miljoen, het resultaat na belasting kwam uit op €46 miljoen.

Met een omzet van €132 miljoen (+10%) bleef Audit & Assurance de grootste divisie van BDO. De grootste omzetgroei (+20%) werd geboekt in de belastingadviestak, die met een omzet van €92 miljoen nu groter is dan Accountancy & Bedrijfsadvies (€82 miljoen). Advisory is de kleinste praktijk van de accountants- en consultantsfirma.

Terugkijkend op de prestaties zegt bestuursvoorzitter René Nelis: “Met veel energie en doorzettingsvermogen bleven onze mensen met elkaar en de klant in verbinding en wisten zij de continuïteit en kwaliteit van onze dienstverlening voorop te stellen. Wij zijn enorm trots op hun bevlogenheid.”

Omzetontwikkeling BDO Nederland 2012-2022

Danny van der Eijk, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt: “Ondanks de in het eerste kwartaal aanwezige Covid-19-maatregelen en de gevolgen van de Oekraïne-oorlog die beide negatieve impact hebben voor de maatschappij en het bedrijfsleven, heeft BDO een financieel zeer succesvol jaar achter de rug. Dat is een knappe prestatie en geeft de veerkracht en tegelijkertijd de stevigheid van de organisatie en de medewerkers aan.”

De omzetgroei ging gepaard met een toename in het aantal medewerkers naar 2.637. De nummer vijf in de accountancymarkt (na de Big Four) lijkt zijn recruitmentapparaat hiermee goed op orde te hebben. Nelis: “Ondanks een zeer uitdagende arbeidsmarkt zijn we in 2022 in staat geweest veel nieuwe talenten aan ons te binden.”

Het behouden van talent staat minstens zo hoog op de agenda. “Wij blijven vol inzetten op het behouden van onze talentvolle mensen. We vinden het van vitaal belang om duurzaam te investeren in het leren en ontwikkelen van medewerkers, nu en in de toekomst”, aldus Nelis.

De man/vrouw-verhouding is procentueel gelijk gebleven (54% man versus 46% vrouw). Nelis: “Belangrijk is ook dat onze organisatie een afspiegeling is van de maatschappij. Wij streven ernaar een inclusieve organisatie te zijn.”

Voor 2023 staan tal van investeringen op de planning, onder meer gericht op het verbeteren van de auditkwaliteit, technologie, werkplekfaciliteiten en innovatie.

“Een belangrijk thema in onze strategie is duurzaamheid”, geeft Nelis aan. “Dit is ook van toepassing op onze bedrijfsvoering. We handelen hiernaar in de dagelijkse uitoefening van het werk, alsmede bij investeringsbeslissingen. Zo nemen we maatregelen om ons energieverbruik terug te dringen, zetten we in op groene energie, stimuleren we digitaal werken/vergaderen en vergroenen we ons mobiliteitsbeleid én wagenpark.”

Ook wereldwijd is de BDO de nummer vijf in de accountancymarkt. Het wereldwijde BDO-netwerk groeide afgelopen boekjaar (eindigend op 30 september 2022) met 12% naar een omzet van $12,8 miljard. BDO’ers zijn werkzaam vanuit 1.800+ kantoren verspreid over 164 landen en gebieden.