Oaklins begeleidt Kees Smit Tuinmeubelen bij verkoop

31 mei 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Na meer dan 80 jaar in familiehanden te zijn geweest, verkoopt Kees Smit Tuinmeubelen een meerderheidsbelang aan Craft Capital, een Nederlands investeringsbedrijf. Oaklins stond het familiebedrijf bij in de deal.

Met de verkoop kiest Kees Smit voor een nieuwe koers. Samen met een financiële investeerder streeft het bedrijf naar meer groei, zowel in eigen land als over de grens.

Terwijl Kees Smit hiermee een volgende stap zet in zijn groeiambities, blijft het Twentse DNA volgens het familiebedrijf intact. Investeerder Craft Capital is namelijk een family office van de Twentse Roerink-familie, bekend van Zuivelhoeve en Heks’nkaas.

Oaklins begeleidt Kees Smit Tuinmeubelen bij verkoop

Kees Smit Tuinmeubelen werd in 1942 opgericht en begon met een paard en wagen. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste tuinmeubelspecialist van Europa. Het bedrijf telt 430 medewerkers en had afgelopen jaar een omzet van €88 miljoen. De winst bedroeg €1,2 miljoen.

“Wat hebben we veel meegemaakt met elkaar”, reageert Henk Smit, die het bedrijf in 2011 van zijn vader Kees overnam. “Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar dat ik het bedrijf van mijn vader heb mogen overnemen.”

De volgende fase

Met behulp van de nieuwe investeerder wil Kees Smit Tuinmeubelen nieuwe markten verkennen, het productassortiment uitbreiden en de klantbeleving nog verder verbeteren. Smit laat weten dat met name innovatie, groei, klantgerichtheid en duurzaamheid centraal staan in de toekomstplannen.

De dagelijkse leiding van Kees Smit Tuinmeubelen draagt hij over aan het huidige management, bestaande uit Mitchel Oude Nijhuis en Ohannes Malihas, die samen goed zijn voor 37 jaar ervaring binnen het bedrijf. De overdracht is zorgvuldig voorbereid; in 2019 traden Oude Nijhuis en Malihas al toe als medeaandeelhouders.

Het belangrijkste voor hen is dat de familiecultuur en kernwaarden behouden blijven, zo geven ze aan. De verkoop zal volgens het tweetal geen gevolgen hebben voor de medewerkers van het bedrijf. Smit blijft betrokken middels een minderheidsbelang en een rol in de Raad van Advies.

Ook financieel directeur Wilma de Goede is onderdeel van de directie. En binnenkort wordt de directie versterkt met een nog nieuw aan te stellen algemeen directeur.

De investeerder

Craft Capital, opgericht in 2021, is een investeringsmaatschappij gericht op Nederlandse familiebedrijven. Het bedrijf hoopt naast kapitaal ook ervaring en expertise mee te nemen om Kees Smit Tuinmeubelen optimaal te kunnen laten groeien.

“Wij houden van het bouwen aan mooie merken en vinden het prachtig om een rol van betekenis te krijgen in dit betrokken en warme bedrijf”, vertelt founding partner Gerjhan Roerink. “De Twentse nuchterheid, het plezier en de cultuur maakt dit een perfecte match.”

Oaklins

De aandeelhouders van Kees Smit Tuinmeubelen werden tijdens het verkooptraject begeleid door Oaklins, die de rol van exclusieve M&A-adviseur vervulde. Aandeelhouder Smit kijkt tevreden terug op de samenwerking: “De rol en inzet van Oaklins waren van cruciaal belang bij het navigeren door de complexiteit en het verzekeren van het succes van deze transactie.”