Kopers en investeerders in 2024 rustig uit de startblokken

24 mei 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De M&A-activiteit kwam begin dit jaar maar traag op gang in ons land. Zowel het aantal gesloten deals als de dealwaarde is ten opzichte van het voorgaande kwartaal aanzienlijk gedaald, blijkt uit onderzoek van Oaklins.

Wereldwijde dealmaker Oaklins heeft het nieuwste rapport in zijn M&A-onderzoeksreeks voor de Nederlandse markt uitgebracht. Daaruit blijkt dat de algehele honger naar deals in de Nederlandse markt is vertraagd, vooral als gevolg van diverse macro-economische ontwikkelingen – denk aan de economische onzekerheid, geopolitieke onrust, hoge rentetarieven en een waarderingskloof tussen kopers en verkopers.

Het aantal gesloten transacties is in het eerste kwartaal van 2024 gedaald naar 216 deals, het laagste aantal sinds Oaklins drie jaar geleden startte met het bijhouden van deze data.

Number of deals in the Netherlands
Niet alleen het aantal zeer grote deals (hoger dan €250 miljoen) nam af, ook de totale dealwaarde daalde. “We hebben als het gaat om de Nederlandse M&A-activiteit inderdaad een trage start van het jaar gezien”, zegt Tijn Bastiaans, partner bij Oaklins en hoofd van de Private Equity-praktijk.

Grotendeels was de daling in de markt te wijten aan een verminderde dealhonger onder financiële investeerders. Hun dealbetrokkenheid daalde met 49% – een flink hogere daling dan bij het aantal strategische deals (overnames gesloten door bedrijven), waar sprake was van een 15% afname.

“Dat is geen grote verrassing”, stelt Bastiaans, “aangezien private equity-deals doorgaans meer beïnvloed worden door stijgende rentetarieven en geopolitieke onrust.”

Met 38 transacties was het eerste kwartaal van 2024 het minst actieve kwartaal voor private equity in jaren. Een algemene trend zet echter nog altijd door: investeerders hebben hun aandeel in de markt zien stijgen tot ongeveer een kwart van het totaal. Belangrijke spelers in het landschap zijn onder andere Main Capital, Holland Capital, Waterland, Bencis, Fields Group en MKB Fonds.

Deals per size category in the Netherlands

Vooruitzichten

Afgaand op de belangrijkste aanjagers voor deals, waaronder leads in eerdere kwartalen en de momenteel lopende M&A-trajecten, lijkt het erop dat dealmakers straks ook kunnen terugkijken op een traag tweede kwartaal.

Het Oaklins-rapport voorspelt echter een “significante opleving” van de activiteit vanaf Q3. Bastiaans: “We verwachten een positievere vooruitblik ten aanzien van de M&A-activiteit, op basis van de verwachte exitdruk op private equity-firma's en het toenemende aantal bedrijven dat zich voorbereidt om hun deals te sluiten.”

“We zien ook een toename in pitch-activiteiten aan zowel de koper- als verkoperzijde”, geeft Bastiaans aan. Hij legt uit dat het veelal maanden duurt voordat zulke processen daadwerkelijk leiden tot overnames. “De effecten hiervan zullen pas vanaf Q3 zichtbaar zijn, en niet eerder.”

Private equity deal involvement in the Netherlands
Ondertussen beschikken private equity-firma’s momenteel over een recordhoeveelheid ‘dry powder’ – geld dat ligt te wachten om geïnvesteerd te worden. Zo wist bijvoorbeeld Main Capital, ondanks de uitdagende omstandigheden in de markt voor fondsenwerving, €2,4 miljard op te halen voor twee softwarefondsen.

Over de studie
Alle grafieken komen uit het rapport van Oaklins, een van ’s werelds leidende M&A-adviesbureaus met wereldwijd ongeveer 800 medewerkers. De onderzoekers gebruikten voor hun analyse verschillende M&A-databases, waaronder Mergermarket, Dealmaker.nl en Pitchbook.