AI-adoptie versnellen met low-codetechnologie

22 mei 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De opkomst van (generatieve) AI gaat in sneltreinvaart. Een groot aantal bedrijven zet (generatieve) AI in voor het bieden van gepersonaliseerde klantervaringen, het verbeteren van de efficiëntie en het versnellen van innovatie. Het gebruik van low-code kan een belangrijke aanjager zijn, schrijft Daniël Hofman van ServiceNow.

Het gebruik van low-code/no-code-oplossingen kan een cruciale rol spelen in het vereenvoudigen en versnellen van AI-integratie binnen bedrijven.

Low-code/no-code stelt gebruikers in staat om zonder diepgaande technische kennis toch applicaties te ontwikkelen. Organisaties kunnen zo sneller profiteren van AI en de drempel voor automatisering ligt veel lager. Maar hoe dragen deze platformen precies bij aan het integreren van AI binnen bedrijven?

AI-adoptie versnellen met low code-technologie

Daniël Hofman van ServiceNow

Plug and play

Low-code/no-code-platformen bieden toegang tot vooraf gebouwde AI-modellen en plug-ins. Organisaties kunnen hierdoor direct profiteren van een breed scala aan kant-en-klare AI-functionaliteiten, zoals voorspellende analyses, large language models (LLM’s) en beeldherkenning. Dit stelt ze in staat om snel geavanceerde AI-functionaliteiten toe te voegen aan applicaties, die zo eenvoudig kunnen worden aangepast aan veranderende zakelijke omstandigheden.

Zelfontwikkelde (AI-)applicaties kunnen door werknemers worden getest in een beveiligde omgeving en continu verbeterd worden op basis van feedback van de gebruikers. Hierdoor vergroot een bedrijf de kans dat medewerkers de AI-oplossingen omarmen en daadwerkelijk gaan gebruiken. Bovendien stelt het bedrijven in staat om meer AI-initiatieven te ontplooien.

Lees ook: Bijna één op drie Nederlanders gebruikt generatieve AI-tools.

Vertrouwen en kennis

Wanneer organisaties AI breed willen gaan inzetten, is het belangrijk dat medewerkers er vertrouwd mee raken en achter de AI-initiatieven staan. Het is ook belangrijk dat medewerkers inzien dat de automatisering en optimalisering van processen hun productiviteit een enorme impuls geeft en repetitieve taken wegneemt, waardoor zij zich kunnen concentreren op taken die echt waarde toevoegen en voldoening geven.

Leidinggevenden moeten daarom het voortouw nemen en werknemers laten zien hoe ze low-code/no-code kunnen gebruiken om hun afdelingen en processen efficiënter te laten werken. Training is dan ook essentieel.

Naast het automatiseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen, ondersteunen low-code/no-code-platformen ook bij het beheer van standaarden op het gebied van compliance. Dit geeft bedrijven controle over hoe de AI-systemen worden ontwikkeld en gebruikt. Denk aan functionaliteiten zoals audit trails, toegangscontroles en geautomatiseerde compliance checks – essentieel voor het waarborgen van naleving van regelgeving zoals GDPR.

Low-code/no-code-platformen veranderen de manier waarop bedrijven AI integreren in hun bedrijfsprocessen ingrijpend. Ze vergroten de toegankelijkheid van AI en waarborgen tegelijkertijd dat organisaties voldoen aan wetgeving. Op die manier spelen ze een cruciale rol in het versnellen van de AI-adoptie binnen bedrijven. Voor organisaties die de voordelen van AI willen benutten, mag de inzet van low-code/no-code-platformen niet over het hoofd worden gezien.