Aon start podcast-serie over Wet toekomst pensioenen
Het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor een enorme opschudding in de markt en heeft een enorme impact op zowel bestuurders als professionals binnen het pensioendomein. Een nieuwe podcast van Aon werpt licht op de belangrijkste ontwikkelingen in en gevolgen van het nieuwe stelsel.
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) brengt enorme veranderingen naar de pensioensector. Volgens tal van experts in het veld betreft het de grootste en meest impactvolle transformatie binnen de sector ooit.
De nieuwe Wtp is inmiddels van kracht. Werkgevers en pensioenfondsen hebben echter nog de tijd om hun organisaties klaar te stomen: uiterlijk 1 januari 2028 moet iedere werkgever zijn overgegaan naar een pensioenregeling die Wtp-proof is. Het lijkt misschien allemaal nog ver weg, maar gezien alle veranderingen die op stapel staan is er de komende jaren enorm veel werk aan de winkel.
“Veel werkgevers denken dat dat ze er nog ruim de tijd voor hebben. Maar dat is een misvatting”, waarschuwt Frank Driessen, Director bij Aon en een expert in het pensioendomein. “Er moet veel gebeuren en er moeten ook lastige keuzes worden gemaakt. Te veel vooruit schuiven is niet mogelijk, want als alle werkgevers op het laatste moment aankloppen bij uitvoerders, dan kunnen zij dit niet meer tijdig bolwerken en dan hebben de werkgevers echt een probleem.”
Driessen is de host van een nieuwe podcastserie, getiteld ‘Pensioenpuzzel’. Deze podcastreeks heeft als doelstelling de sector te informeren over alles wat er zoal nodig is om de transitie in goede banen te leiden. “De Pensioenpuzzel is bedoeld voor iedereen die een rol heeft in de voorbereiding op de transitie naar een nieuwe pensioenregeling”, legt Driessen uit. “Denk aan directies, bestuurders van pensioenfondsen en ondernemingsraden.”
De Aon-bestuurder gaat met verschillende gasten in op belangrijke vragen die werkgevers hebben over de transitie: Wat ben ik verplicht aan te passen vanuit de wet? Welke keuzes heb ik? Wat zijn de voor- en nadelen van die keuzes, zoals voor de eerbiedigende werking, of voor een volledige overgang naar een nieuwe regeling? In hoeverre en hoe dient te compensatie geregeld te worden? Wat is de impact van ‘invaren’ bij pensioenfondsen?
Ook gaat hij in gesprek met deskundigen en werkgevers en bestuurders van pensioenfondsen die al gestart zijn: Waar lopen zij in de praktijk tegenaan en wat zijn de juiste stappen op weg naar 2028?
De nieuwe podcastserie wordt afgetrapt met Edward van Viersen, HR directeur bij Nationale-Nederlanden, die de luisteraar meeneemt in de stappen die de verzekeraar heeft gezet. De volgende gasten die op de koffie gaan bij Driessen zijn onder meer Hans Vos (Finance Director bij Johnson Controls), Eric Kramer (Country Leader Netherlands bij van WPP), Margot van Noordennen (Manager bij Pensioenfonds Notariaat) en Sandra Schouten (Senior Communicatieadviseur bij Pensioenfonds Notariaat).
Podcasts worden voor veel professionals almaar relevanter om tot waardevolle informatie te komen en belangrijke kennis op te doen. Volgens onderzoek van Marktlink telt ons land inmiddels zo’n 7 miljoen podcastluisteraars.