Ecorys onderzoekt groeikansen maritieme sector

10 januari 2013 Consultancy.nl

Ecorys gaat samen met twee buitenlandse adviesbureaus groeikansen binnen de Europese maritieme sector in kaart brengen. Het raamcontract heeft een looptijd van twee jaar (november 2012 tot november 2014) met de mogelijkheid tot een verlenging van nog eens twee jaar. De strategische opdracht heeft een totale waarde van €2,6 miljoen.
 
Het consortium bestaat naast Ecorys uit het Engelse adviesbureau Marine Resources & Fisheries Consultants (MRAG) en het Duitse consultancykantoor S.PRO. Het project staat onder leiding van Ecorys adviseur Roelof-Jan Molemaker.
 
Maritieme sector
De EC maakt zich zorgen over de toekomst van de Europese maritieme sector. Zo krijgen Europese bedrijven steeds meer te maken met felle concurrentie uit Azië. Ook spelen Aziatische spelers sneller in op nieuwe kansen binnen de sector en neemt de de mondiale druk richting duurzaamheid toe. De marktanalyse van de adviesbureaus moet de EC helpen met het bepalen van haar strategische koers. “Het is voor de EU van essentieel belang om te identificeren waar de kansen liggen voor toekomstige groei en om te bepalen hoe die kansen optimaal benut kunnen worden” aldus de EC in een persbericht.
 
In de studie zullen de partners inzicht geven in nationale, regionale en lokale ontwikkelingen. Bovendien zullen ze ‘succesverhalen’ in zee-georienteerde gebieden en kustregio’s identificeren.
 
Eerdere studie
Het contract bouwt voort op een eerdere studie van Ecorys. De uitkomsten van die studie werden onlangs door EC voorzitter Barroso gepresenteerd tijdens een raadsvergadering op Cyprus. De resultaten van de studie wezen er op dat maritieme activiteiten in de EU een bruto toegevoegde waarde opleveren van bijna €500 miljard. De grootste sectoren binnen de markt zijn kusttoerisme, deep sea en short sea shipping, zeilen en jachthavens en veerdiensten. De sectoren offshore wind, cruises, mariene producten en maritieme toezichthouden zijn ‘groeiende sectoren’.

Nieuws