Boek 'Liberating Structures' in het Nederlands verkrijgbaar
Het boek ‘Liberating Structures’ van Henri Lipmanowicz en Keith McCandless is nu ook in het Nederlands beschikbaar.
Volgens de auteurs van het boek zorgen traditionele manieren van samenwerken niet altijd tot de gewenste uitkomsten. In hun werk als adviseur en coach maakten ze maar al te vaak mee dat vergaderingen slaapverwekkend zijn en dat meetings uitmonden in richtingloze gesprekken.
Of: moeilijke onderwerpen worden vermeden, goede ideeën worden opzijgeschoven, en er wordt niet naar elkaar geluisterd. En ga zo maar door.
Dit vormde voor Henri Lipmanowicz en Keith McCandless aanleiding om een andere manier van samenwerken te introduceren. Zij noemen het Liberating Structures, vrij vertaald ‘bevrijdende structuren’.
Centraal in bevrijdende structuren staat het zorgen van een zinvolle betrokkenheid van iedereen. De methode hoort, ziet, respecteert en betrekt iedereen in een groep, van extravert tot introvert en van leiders tot volgers. Hierdoor verbetert de samenwerking binnen de groep en neemt het vertrouwen in elkaar toe.
Met ‘Liberating Structures’ bieden de auteurs een alternatief en aanvulling voor die vijf conventionele structuren die professionals doorgaans gebruiken: presentaties, begeleidde discussies, open discussies, status-updates en brainstormsessies.
Nederlandse versie
Aan de Nederlandse uitgave (‘Liberating Structures: de kracht van bevrijdende structuren’) hebben verschillende experts meegewerkt, waaronder Rik van der Wardt, partner bij Agile Scrum Group.
“Het is een eer om bij te dragen aan de beschikbaarheid van ‘Liberating Structures’ in het Nederlands. Dit boek biedt een ontzettend goede werkvormen die teams kunnen gebruiken om effectiever samen te werken. We geloven sterk in de kracht van deze structuren om teams te op leuke en innovatieve manieren met elkaar te laten vergaderen.”
Volgens Van der Wardt zal het boek ook veel gebruikt worden door Nederlandse Scrum Masters en Agile Coaches. “We zien dit bij Agile Scrum Group als een kans om de adoptie van Agile en Scrum praktijken verder te bevorderen.”