Bureaus partner van congres Data & AI in de Overheid

12 april 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Eind deze maand organiseert Heliview ‘Data en AI in de Overheid’. Het congres staat in het teken van verantwoord en praktisch gebruik van data en AI in de (semi-)overheid. Vanuit de adviesbranche hebben Möbius, Highberg en Becis | Dior zich als partners verbonden aan het event.

Op 24 april zullen enkele honderden professionals vanuit alle lagen van de publieke sector samenkomen in Den Haag-Nootdorp. Tijdens ‘Data en AI in de Overheid’ kunnen ze inzichten en inspiratie opdoen over hoe overheidsinstellingen datagedreven werken en kunstmatige intelligentie (waaronder generatieve AI) effectief kunnen inzetten om hun besluitvorming en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Het programma omvat tal van keynotepresentaties, interactieve sessies en één-op-één-gesprekken met vertegenwoordigers van de diverse partners van het evenement. Deze editie van het congres wordt ondersteund door een tiental organisaties, die zich als partner hebben verbonden.

Bureaus partner van congres Data & AI in de Overheid

Onder hen bevinden zich ook enkele consultancyorganisaties: adviesbureau Möbius, consultancycollectief Highberg en adviseur/opleider Becis | Dior.

Sprekers en sessies

Tijdens het congres duiken de diverse sprekers in uiteenlopende onderwerpen. Denk aan de EU AI Act, wetgeving rond generatieve AI, de Data Governance Act, data- en AI-strategieën, digitale vaardigheden, data-analyse voor beleidsvorming, het waarborgen van datakwaliteit, de werkagenda ‘Waardengedreven Digitaliseren’, data-ethiek, de impact van generatieve AI zoals ChatGPT, datageletterdheid en algoritmes.

Zo gaat Jasper Kars van het ministerie van BZK in op de impact van generatieve AI en de overheidsbrede visie hierop. Linda de Looper van de Koninklijke Luchtmacht spreekt over de digitalisering van het slagveld en de implicaties voor militaire taken. Clemens Esser van Hewlett Packard deelt een aanpak voor de succesvolle implementatie van AI.

Verder worden er sessies verzorgd door experts als Ronald Baan van DAMA NL, die ingaat op het gebruik van data in slimme toepassingen. Bram Kleinhout van Pels Rijcken en Courtney Don van Highberg nemen de Data Governance Act onder de loep. En Carlos de Matos Fernandes van DataFryslân, Paul Suijkerbuijk van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Diana Comijs van de Gemeente Rotterdam delen hun ervaringen over het gebruik van data en AI in de publieke sector.

Tijdens het congres kunnen ook talrijke workshops gevolgd worden. Zo leiden Robert Jansen en Antonet Lajqi van de Gemeente Rotterdam een workshop over het gebruik van gamification om datageletterdheid te vergroten, en verzorgen Christian Verhagen van Highberg en dagvoorzitter Kees Verhoeven de sessie ‘Datadialoog in actie: Verantwoordelijkheid en praktijk in harmonie.’

Data & AI in de Overheid richt zich op managers en senior specialisten uit verschillende overheidsinstanties en gerelateerde functies. Het congres vindt plaats op 24 april in Valk Exclusief Den Haag-Nootdorp.