Oud-topvoetbalster Rocky Hehakaija over diversiteit en inclusie

29 maart 2024 Consultancy.nl

In de consultancybranche ligt steeds meer nadruk op diversiteit en inclusie. Rocky Hehakaija, voormalig professioneel straatvoetbalster, geeft als consultant een frisse blik op dit thema.

Jarenlang werd Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija een veelbelovende carrière in het topvoetbal voorspeld. Ze schopte het tot Jong Oranje, maar door een zware knieblessure moest ze stoppen met topsport.

Toch is Rocky nog volop actief binnen de voetbalwereld, waarbij ze de sport waar ze zo van houdt inzet om maatschappelijke impact te maken. In 2014 richtte ze Favela Street op, vanuit de missie om jongeren met een ontwikkelingsprogramma op te leiden tot rolmodellen door middel van straatvoetbal.

Oud-topvoetbalster Rocky Hehakaija over diversiteit en inclusie

Via Favela Street ontdekte Rocky al snel dat de uitdagingen van jongeren overeenkomsten hebben met vraagstukken rondom diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. “De straatcultuur en de bedrijfscultuur lijken op elkaar als het gaat om het taboe op kwetsbaarheid en de waarde van status”, legt ze uit.

Voortbouwend op dit inzicht, helpt Rocky ook bedrijven met het neerzetten van een inclusieve bedrijfscultuur. Ze biedt advies en geeft trainingen. Tijdens deze sessies deelt ze unieke ervaringen die ze in haar eigen carrière heeft opgedaan met grote namen zoals Nike en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Polarisatie binnen het bedrijfsleven

Een van de belangrijkste thema’s van deze tijd is polarisatie. “Het is belangrijk om mensen bij elkaar te brengen. Je hebt bovendien veel verschillende denkwijzen en perspectieven nodig om complexe problemen op te lossen. Diversiteit zorgt voor een rijkere organisatie”, zegt Rocky.

“Maar juist door het label ‘diversiteit en inclusie’ kunnen mensen zich buitengesloten voelen”, legt ze uit. “Vooral witte mannen met ‘zeven vinkjes’, omdat ze het gevoel hebben onderdeel te zijn van het probleem. Terwijl ze niet in deze slachtofferrol moeten blijven zitten, maar om moeten denken: ze zijn juist onderdeel van de oplossing. Ik zeg altijd: schaam je niet voor privileges, maar zet ze in om anderen te helpen.”

“Door je kwetsbaar op te stellen, krijg je meer verbinding met je team.”

In haar consultancywerk maakt Rocky gebruik van storytelling, geïnspireerd door de theorieën van transcultureel psychiater Glenn Helberg. Persoonlijke verhalen delen bevordert empathie en begrip, wat leidt tot sterkere samenwerkingen en een inclusieve werkomgeving. Anders gezegd: Rocky ervaart in haar werk de kracht van kwetsbaarheid. “Door je kwetsbaar op te stellen, krijg je meer verbinding met je team.”

De uitdaging van kwetsbaarheid

Kwetsbaar zijn is in het bedrijfsleven echter niet vanzelfsprekend. “Tijdens de start van mijn trainingen zitten mensen vaak letterlijk met hun armen over elkaar.”

En dat begrijpt ze, zo geeft ze aan. “Maar ik weet ook: om problemen op te lossen, hebben we diverse perspectieven aan tafel nodig. Dit vereist een psychologisch veilige omgeving waar medewerkers zichzelf kunnen zijn en hun ware gevoelens kunnen delen.”

Werken aan diversiteit en inclusie begint bij elkaar leren kennen. “Je kunt het met elkaar hebben over het weekend of waar je naartoe gaat op vakantie, of over het werk zelf. Maar stel elkaar eens de vraag: wie was jouw held vroeger? Wie was iemand die jou echt iets heeft meegegeven? Wat is er vroeger op jou geprojecteerd, wat is er tegen jou gezegd toen je klein was? Dit soort vragen zorgen voor diepere gesprekken, waardoor je meer richting die kwetsbaarheid beweegt.”

Inclusiviteit tijdens het sollicitatieproces

Durf ook tijdens sollicitaties inclusiever te zijn, adviseert Rocky. Ze geeft een voorbeeld vanuit de praktijk. “Een HR-adviesbureau streeft naar meer diversiteit, maar vereist wel dat kandidaten een wo-diploma psychologie hebben. Ik werk nu wel met hen samen op psychologische programma’s, maar via een andere route zou ik op basis van hun eisen zijn afgewezen.”

Het advies? “Kijk daarom eens naar de kwaliteitseisen die je stelt; kloppen die wel, of kun je op een andere manier zien of iemand geschikt is?”

Rocky Hehakaija is onder het grote publiek ook bekend van diverse tv- en radio-optredens. Zo was ze deelnemer van het 21e seizoen van ‘Wie is de Mol?’. Door in de finale Renée Fokker te ontmaskeren als de Mol, ging ze er zelfs vandoor met de hoofdprijs.