Succesvol veranderen begint bij de mens (en leiders)
In de almaar sneller veranderende wereld is organisatieverandering allang geen vrijblijvende optie meer, maar verworden tot pure noodzaak. Zo’n verandering in goede banen leiden is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Justa de Graaff en Michelle van Kuijzen van Improven delen een aantal praktische tips voor veranderleiders.
In een tijd die wordt gekenmerkt door continue verandering en technologische vooruitgang is organisatieverandering onmisbaar. Helaas wijzen meerdere onderzoeken van de afgelopen jaren uit dat nagenoeg 70% van alle transformaties er niet in slaagt om de vooraf gestelde doelstellingen te realiseren.
Oorzaken van mislukte transformaties variëren, maar de menselijke factor wordt vaak over het hoofd gezien. “Bij Improven zijn we ervan overtuigd dat leiders én mensen – ‘het kloppende hart van een organisatie’ – aan de basis staan van het laten slagen van organisatieverandering”, aldus De Graaff en Van Kuijzen.
In het door Improven ontwikkelde Connected Transformation-raamwerk staat de mens centraal, waarbij leiderschap, continu verbeteren en empowerment centraal staan. Deze drie pijlers vormen samen de sleutel om strategie te kunnen omzetten naar succesvolle resultaten.
Leiderschap: samen sterker
Effectieve leiders hebben een duidelijke visie en zijn inspirerend voor hun team. Ze zetten de koers uit en zijn transparant in het communiceren van heldere doelen. Daarnaast stimuleren effectieve leiders samenwerken, continu leren en creëren de juiste voorwaarden waarin het team zich empowered voelt.
Leiders zijn medeverantwoordelijk voor een continu verbeteren-cultuur waar ruimte is voor nieuwe ideeën, het maken van fouten en het geven van feedback.
Continu Verbeteren: Slimmer, sneller, beter
Organisatieverandering is geen eenmalige exercitie, maar een continu proces van experimenteren, evalueren en weer aanpassen. Dit vraagt om een cultuur van openheid voor feedback en voor nieuwe ideeën.
Het is belangrijk dat mensen proactief bijdragen aan het opmerken en oplossen van knelpunten of verbeteringen. Een groei- en leermindset is hierbij essentieel. Ook wordt een beroep gedaan op de samenwerking, binnen teams en tussen verschillende teams.
Met continu verbeteren kunnen de organisatie en teamleden groeien en worden ze steeds een beetje slimmer, sneller en beter. Op die manier kan bovendien concurrentievoordeel behaald worden, kunnen kosten worden bespaard en de kwaliteit van diensten en producten worden opgeschroefd.
Empowerment: Power to the people
Bij een transformatie zijn mensen empowered. Het is belangrijk om teams de juiste tools te bieden, evenals het vertrouwen en de vrijheid om te beslissen en innovatieve oplossingen te vinden.
Daarnaast is het belangrijk om teams ook te helpen het juiste gedrag te vertonen. Beloon gewenst gedrag en laat mensen zich empowered voelen. Dit samen creëert betrokkenheid en verantwoordelijkheid, zodat een team de motor wordt van verandering.
Praktische stappen naar succes
Transformeren begint bij een heldere visie, betrokken medewerkers en inspirerend leiderschap. Vijf aandachtspunten voor elke leider:
1: De kracht van een gedeelde visie
Stel een heldere toekomstvisie op die de transformatie motiveert. Een visie moet zo duidelijk zijn dat deze begrijpelijk is voor iedereen, van werkvloer tot aan de board. Iedereen moet erin kunnen geloven en deze kunnen nastreven.
2: Betrek medewerkers
Moedig medewerkers en collega’s aan om actief deel te nemen en hun inzichten te delen. Maak gebruik van elkaars kennis en ervaring. Werk samen! Betrek collega’s en empower mensen om de ruimte te voelen en om ideeën te delen.
3: Leiderschap in transitie
Zorg voor betrokken en inspirerend leiderschap dat de transformatie ondersteunt. Ontwikkel leiders die de verandering kunnen aansturen, ondersteunen en aanmoedigen.
4: Investeer in training en ontwikkeling
Investeer in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers om hen voor te bereiden op de veranderingen. Maar ook leiders moeten aangeven wat zij zelf nodig hebben of waar zij zich in willen ontwikkelen, om zo nog beter te kunnen bijdragen aan het succes van de transitie.
5: Evalueer en pas aan
Evalueer met het team, met de eindgebruikers en met collega’s hoe het gaat. Wat is er nodig? Zijn er aanpassingen nodig en zo ja, welke? Maak de transitie van iedereen. Zorg voor een wendbare mindset van continu verbeteren.