Vintura helpt neurochirurgen DBS operaties verbeteren

05 december 2012 Consultancy.nl

De afgelopen drie jaar heeft Vintura in opdracht van Medtronic, wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie, de operatieprocedure in kaart gebracht van diepe hersenstimulatie (DBS). Deze snel groeiende behandelmethode is een oplossing voor met name Parkinson patiënten, die niet meer via medicatie kunnen worden behandeld. Ieder jaar worden wereldwijd ongeveer 10.000 patiënten hiermee behandeld. De uitkomsten van het onderzoek kunnen nu via een innovatieve iPad App door neurochirurgen worden gebruikt om hun eigen procedures te verbeteren en daarmee de kwaliteit van de behandelmethode.
 
Vintura is een internationaal middelgroot management adviesbureau met een focus op de zorg en de farmaceutische industrie.
 
Het onderzoek heeft in 22 landen inzicht gegeven uit welke stappen de huidige operatieprocedures bestaan waarbij de electroden in de hersenen worden aangebracht, welke technieken hierbij worden gebruikt en hoeveel tijd elk van de stappen kost. In totaal hebben 143 neurochirurgen meegewerkt aan het onderzoek van het adviesbureau.
 
Nieuwe inzichten
Uitkomsten hebben geleid tot nieuwe inzichten in hoe de operatie is opgezet en welke verschillen er bestaan in behandelmethoden. Vooral geografische factoren blijken te leiden tot verschillen in de wijze waarop de electroden in de hersenen worden aangebracht. Daarnaast blijkt dat de totale duur van een operatie een sterke correlatie heeft met het aantal DBS operaties dat een neurochirurg per jaar uitvoert.
 
De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek van Vintura zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift “Stereotactic and Functional Neurosurgery”.
 
Vintura - DBS operaties 
iPad App
Een van de resultaten van het project is een iPad App die neurochirurgen in staat stelt hun eigen operatie in kaart te brengen. Op de iPad kunnen de activiteiten van een operatie worden ingevoerd en vervolgens worden vergeleken met de uitkomsten van het door Vintura uitgevoerde onderzoek. De neurochirurg is hierna in staat te zien op welke stappen er verbeteringen mogelijk zijn. Ook kan de chirurg zijn procedure publiceren waardoor zijn gegevens worden toegevoegd aan de database van vergelijkingsmateriaal.

Nieuws

Meer nieuws over