Bob Sternfels blijft wereldwijde baas van McKinsey & Company

09 februari 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

McKinsey & Company heeft de Amerikaan Bob Sternfels herkozen als global managing partner voor een tweede driejarige termijn. Meer dan 700 wereldwijde senior partners mochten hun stem uitbrengen.

Aan de herverkiezing van Sternfels gingen twee rondes vooraf. Dat was nodig omdat Rodney Zemmel, die leidinggeeft aan de snelgroeiende digitale praktijk van McKinsey, een geduchte concurrent bleek.

De 54-jarige Sternfels werkt al sinds 1994 voor McKinsey & Company – volgens velen de belangrijkste strategieadviseur ter wereld. Destijds sloot hij zich aan bij het kantoor na het afronden van zijn opleiding. In 2021 werd Sternfels geïnstalleerd als global managing partner, als opvolger van Kevin Sneader.

Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company

Sternfels werd aan boord gehaald om McKinsey richting rustiger vaarwater te loodsen. Het kantoor had voor zijn aantreden te maken met een serie van crisiszaken, waaronder de opiatenzaak in de Verenigde Staten (McKinsey heeft daarin tot dusver voor bijna $900 miljoen aan schikkingen getroffen) en de veelbesproken werkzaamheden van het bedrijf voor autocratische overheden als die van Saoedi-Arabië en Rusland.

Het is Sternfels deels gelukt om de rust terug te brengen. Dat vormt mogelijk de verklaring waarom een relatief grote groep partners hem de voorkeur gaf boven Zemmel en de acht andere kandidaten die in het stemproces als mogelijke gegadigden voor de topfunctie kwamen bovendrijven.

Drie jaar geleden kwam de Nederlander Sven Smit nog heel dicht bij de uiteindelijke zege, hij moest uiteindelijk het onderspit delven tegenover Sternfels. Ook in 2018 behoorde hij tot de twee finalisten.

Bij McKinsey hebben alleen de senior partners stemrecht. Een winnaar wordt uitgeroepen als één kandidaat meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen.

Sternfels wordt binnen McKinsey geroemd vanwege zijn sterke leiderschapskwaliteiten en zijn netwerk – hij heeft weleens samengewerkt met collega’s op vrijwel elk McKinsey-kantoor ter wereld.

Ook wordt hij door velen geprezen om zijn vermogen om lastige beslissingen te nemen. Denk aan de schikkingen van zaken die McKinsey al langer achtervolgden, maar ook ingrijpende besluiten rondom het sluiten van grote overnames, waarmee McKinsey een koploper wil blijven binnen de wereldwijde adviesmarkten.

Sternfels stond ook aan de basis van een nogal onorthodoxe stap voor McKinsey, namelijk de aankondiging van een reorganisatie, de eerste in bijna vijftien jaar. Als gevolg van deze reorganisatie verloren tussen de 1.400 en 2.000 mensen in ondersteunende functies hun baan.

Sternfels is pas de dertiende persoon die leiding mag geven aan McKinsey & Company sinds de oprichting in 1926. Hij geeft leiding aan een wereldwijd team van 44.000 medewerkers, die samen een omzet van ongeveer $16 miljard genereren.