Vijf trends voor de IT-recruitmentsector in 2024

09 januari 2024 Consultancy.nl

Het recruitmentdomein voor IT-professionals is continu in beweging. In de steeds veranderende wereld van technologie en werk volgen ontwikkelingen elkaar ook sneller op. Experts van Computer Futures zetten vijf trends uiteen, die in 2024 een grote rol van betekenis zullen spelen.

Werken op afstand

De verschuiving richting remote werken (werken op afstand) zet ook in 2024 door, in navolging van de coronacrisis. Tegenwoordig is werken op afstand voor veel beroepsgroepen zelfs verworden tot het ‘nieuwe normaal’, waaronder ook voor IT-professionals. Experts zoals softwareontwikkelaars, cyberexperts, IT-managers en nog vele andere professionals kunnen met behulp van technologie hun werk uitstekend op afstand uitvoeren.

Vijf trends voor de IT-recruitmentsector in 2024

Deze trend is ook terug te zien in de vacaturebeschrijvingen voor IT-professionals. Een analyse van openstaande vacatures op Indeed laat zien dat het aantal aangeboden en volledig remote IT-functies toeneemt.

In het buitenland is een vergelijkbare beweging zichtbaar. In Noord-Amerika wordt bijvoorbeeld verwacht dat dit jaar ongeveer 25% van de kantoorfuncties op afstand zal worden vervuld. 

Focus op diversiteit en inclusiviteit

Het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit binnen het personeelsbestand krijgt de komende jaren steeds meer aandacht. Een team met een rijke mix van culturele en etnische achtergronden draagt aantoonbaar bij aan verhoogde creativiteit, innovatie en probleemoplossend vermogen binnen een organisatie.

Lees ook: McKinsey: Bedrijven met diversiteit in de top maken meer winst.

Belangrijker nog, het is essentieel dat elke werknemer, ongeacht culturele achtergrond, geslacht of seksuele voorkeur, zich welkom en gewaardeerd voelt op de werkplek.

Een groeiend aantal bedrijven legt nadruk op het creëren van een omgeving die niet alleen meer divers is, maar ook inclusief, waarin medewerkers de vrijheid hebben om zichzelf te zijn en zich veilig voelen.

Verfijning van beoordelingsprocedures

Een opvallende ontwikkeling in de IT-recruitmentsector is de toenemende integratie van zowel technische als persoonlijke evaluaties in het selectieproces. Deze evaluaties zijn essentieel om te verifiëren of kandidaten daadwerkelijk over de vereiste technische competenties beschikken en of hun persoonlijke eigenschappen en soft skills aansluiten bij de bedrijfscultuur.

Deze extra evaluatiefase wordt steeds vaker een standaardonderdeel van het wervingsproces, waarbij werkgevers specifiek vragen om deze grondige beoordeling. Recruitment organisaties zoals Computer Futures spelen in op deze trend door de werkgevers te ontlasten in dit proces en tegelijkertijd kandidaten van hogere kwaliteit te presenteren.

Toename in internationale werving

Er wordt in 2024 een aanzienlijke toename verwacht in de werving van expat-personeel, oftewel het aantrekken van werknemers uit het buitenland. Deze groei is deels te wijten aan de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, waarbij het evenwicht tussen prijs en kwaliteit van arbeid steeds meer verstoord raakt.

Bovendien ontdekken bedrijven dat er buiten de landsgrenzen ervaren IT-professionals beschikbaar zijn met de benodigde vaardigheden en opleiding.

Uit recent onderzoek blijkt dat Amsterdam de op één na populairste expatstad is ter wereld. Amsterdam wordt verhoudingsgewijs wel steeds duurder voor expats.

Stijgende startlonen van instromers

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn sollicitanten in een positie om hogere salarissen te eisen, en vaak ontvangen zij deze ook door gebrek aan alternatieven. De stijging in lonen heeft ook verband met de inflatie, die momenteel vrij hoog is.

Deze ontwikkeling kan echter leiden tot een uitdaging binnen organisaties. Door de hogere lonen van instromers kan het gebeuren dat nieuwe werknemers, ondanks minder ervaring, meer verdienen dan collega’s die al langer in dienst zijn. Dit onevenwicht in salarisstructuren kan leiden tot ontevredenheid en demotivatie onder het bestaande personeel.

Om deze kwestie aan te pakken, is het raadzaam een salarisbenchmark uit te voeren, waardoor inzicht verkregen wordt in de loonverschillen en mogelijke oplossingen om een evenwichtige en eerlijke beloningsstructuur te bereiken.