Adviesbureaus krijgen 30 miljoen voor stresstests

26 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In mei van dit jaar huurde de Spaanse overheid de consultancybureaus Roland Berger en Oliver Wyman in om de solvabiliteit van de Spaanse banken in kaart te brengen. En een maand later werden de Big Four kantoren gevraagd om gedetailleerde audits uit te voeren op de noodlijdende bankensector van het land. Inmiddels is bekend hoeveel de consultants in rekening hebben gebracht voor de opdrachten – circa €31,4 miljoen.
 
240k manuur
Uit cijfers van de Spaanse Bank blijkt dat er aan de verschillende onderzoeken in totaal 240.000 uur is besteed door consultants van de adviesbureaus. Daarmee ligt het gemiddelde uurtarief op net boven de €130. Oliver Wyman, een zusterbedrijf van Mercer, bracht met €10,5 miljoen het meest in rekening. De overige €20 miljoen is verdeeld onder Roland Berger, Ernst & Young, KPMG, Deloitte en PwC.
 
Uit de onderzoeken is gebleken dat de financiële instellingen in Spanje tussen de €60 en €70 miljard nodig hadden. Zie voor meer informatie het bericht ‘Roland Berger: Spaanse banken hebben 60 miljard nodig’.