BCG: Digitale identieit nieuwe economische megatrend

19 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De 'digitale identiteit' van internetgebruikers vertegenwoordigt in Europa momenteel een economische waarde van zo'n €315 miljard. Maar in de komende jaren groeit de economische waarde explosief: jaarlijks met 14%, waardoor de marktwaarde in 2020 uitkomt op net onder de een biljoen. Daarmee is digitale identiteit volgens The Boston Consulting Group een megatrend. Dat blijkt uit het rapport "The Value of Our Digital Identity" van het strategie adviesbureau uitgevoerd in opdracht van Liberty Global.
 
Het kabel- en mediabedrijf Liberty Global presenteerde het beleidsdocument begin november in Brussel.
 
Digitale identiteit
De digitale identiteit is de optelsom van alle informatie die over een persoon digitaal op op het internet beschikbaar is. Het refereert dus niet alleen naar de waarde van Facebook of LinkedIn profielen, maar ook wat opgeslagen ligt in de databases van bedrijfsleven en overheden. BCG onderscheidt tussen drie soorten data: individual preferences, acquired attributes en inherent characteristics.
 
BCG - Digital Identity 1
 
Economische waarde van digitale identiteit
De economische waarde van digitale identiteit bestaat uit twee onderdelen: directe inkomsten van het bedrijfsleven (€53 miljard) en de indirecte waarde voor consumenten door de meerwaarde en gemak die digitale diensten opleveren (€262 miljard). Samen telde dit eind 2011 op tot €315 miljard. In 2020 is de markt van 'digitale identiteit' gegroeid naar €997 miljard. Om de impact van de megatrend duidelijk te maken hebben de consultants becijferd dat het in 2020 8% van de totale Europese Bruto Binnenlandse Product (BBP) vertegenwoordigt en ruim twee keer zo groot wordt als het budgettekort van de EU.
 
BCG - Digital Identity 2
 
Waarschuwing
The Boston Consulting Group waarschuwt in het rapport dat de EU en de lidstaten snel een wettelijk kader moeten ontwikkelen om de economische meerwaarde van digitale diensten ook daadwerkelijk te realiseren. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes staat dit ook hoog op de agenda van de Europese Unie.