Ajax schakelt adviesbureaus in voor onderzoek naar Sven Mislintat

22 september 2023 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Ajax is in gesprek met twee adviesbureaus naar aanleiding van de ophef rond technisch directeur Sven Mislintat. Externe adviseurs zullen de club assisteren bij het eigen onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling. Daarnaast wordt een forensisch accountant ingeschakeld voor een onafhankelijk extern onderzoek.

De toch al veelbesproken transferzomer van Ajax kreeg deze week een onverwacht staartje, toen de NOS op basis van eigen onderzoek wist te melden dat Mislintat zakelijke banden zou hebben met de zaakwaarnemer van de vlak voor de transferdeadline aangeschafte linksback Borna Sosa.

Naast zijn rol als directeur voetbalzaken bij Ajax, is Mislintat de grootste aandeelhouder in Matchmetrics, een softwaresysteem dat data over profvoetballers verkoopt aan clubs. Ook spelersmakelaar AKA Global is sinds kort aandeelhouder van Matchmetrics.

Sven Mislintat, Technisch Directeur, Ajax

Vanaf dat moment zijn Mislintat en AKA Global directe zakelijke relaties, terwijl Mislintat in zijn rol als technisch directeur van Ajax het agentschap vervolgens meermaals treft aan de overkant van de onderhandelingstafel.

Eerst spreekt hij Arthur Beck – die AKA Global runt samen met Kerim Cerit – over middenvelder Eduard Spertsyan. Die transfer kaatst af, maar enkele uren voor het sluiten van de Nederlandse transfermarkt bereiken Mislintat en Beck wel overeenstemming over de komst van de tevens door AKA Global vertegenwoordigde Sosa, voor een bedrag van €8 miljoen.

Vanwege de dubbele pet van Mislintat is er mogelijk sprake van belangenverstrengeling, wat in het geval van Ajax des te ernstiger zou zijn aangezien het – als enige Nederlandse voetbalclub – een beursgenoteerd bedrijf is. Het handelen van Mislintat zou in strijd kunnen zijn met de regels waaraan beursgenoteerde bedrijven zich moeten houden.

Ajax gaf in een officiële reactie op de bevindingen van de NOS aan op de hoogte te zijn geweest van Mislintats aandeelhouderschap in Matchmetrics, maar niet van het feit dat ook AKA Global aandeelhouder is.

Reden voor Ajax om de zaak onder de loep te nemen, waarvoor de Amsterdamse club de twee externe adviesbureaus in de arm neemt. “Aangezien deze zomer een door Ajax aangetrokken speler is bijgestaan door AKA Global, is de club dit nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Ook zal een onafhankelijk extern onderzoek worden uitgevoerd door een forensisch accountant”, aldus de persverklaring.

Een forensisch accountant is een accountant die zich specifiek toelegt op het onderzoeken van mogelijke (financiële) misstanden zoals integriteitsschendingen, fraude en corruptie.

Over welke adviesbureaus voor de twee onderzoeken zijn ingeschakeld doet Ajax momenteel geen uitspraken.

Zakenpartners vlak vóór transferzomer

Wat de kwestie nog wat opmerkelijker maakt, is dat de banden tussen Mislintat, Matchmetrics en AKA Global verder werden verstevigd vlak na Mislintats aanstelling bij Ajax.

Volgens Hans Nelen, criminoloog aan de Universiteit Maastricht, zou het juist verstandig zijn geweest als Mislintat zijn andere zakelijke belangen toen “even op afstand” had geplaatst. “Eigenlijk moet je maar één belang dienen en dat is het belang van Ajax”, zegt hij tegenover de NOS.

“Is hier ten koste van Ajax een transactie gedaan waarvoor te veel betaald is?”

Het tegenovergestelde gebeurt. Op 19 mei dit jaar begint Mislintat als technisch directeur bij Ajax, iets meer dan een maand later – op 26 juni – wordt een contract ondertekend waarmee hij zijn aandelenbelang in Matchmetrics uitbreidt naar 35%.

Daarmee wordt hij de grootste én belangrijkste aandeelhouder: omdat voor grote beslissingen in principe 75% van de aandeelhouders akkoord moet gaan, kan Matchmetrics in feite geen grote beslissingen meer nemen zonder Mislintat.

En het is datzelfde contract waarmee AKA Global op 26 juni via de omzetting van een eerdere lening van €161.000 tevens 3% van de aandelen van Matchmetrics in handen krijgt, waarmee Mislintat en AKA Global vanaf dat moment officieel zakelijk met elkaar zijn verbonden – terwijl de transferzomer net is begonnen.

Ik krab jouw rug…

Bij Nelen roept het vragen op, vertelt hij de NOS. “Is dit een situatie van ‘jij krabt mijn rug en ik krab de jouwe’? Wat is hier aan de hand?”

En de deal met Sosa – en het feit dat deze zo kort voor het verstrijken van de transferdeadline nog werd gesloten – “roept alleen weer nieuwe vragen op”, zo geeft hij aan. “En die had je kunnen vermijden en móéten vermijden naar mijn gevoel, want je brengt jezelf en de club op deze manier wel in een heel moeilijk parket.”

Volgens Dennis Vink, professor ondernemingsfinanciering aan Nyenrode, roept het ook vragen op over de de prijs die voor Sosa is neergeteld. “Is hier ten koste van Ajax een transactie gedaan waarvoor te veel betaald is? Het heeft er de schijn van dat Ajax benadeeld is door deze transactie, omdat hierbij de technisch directeur en de zaakwaarnemer beiden aandeelhouders zijn in hetzelfde bedrijf”, zegt hij tegenover de NOS.

Beursgenoteerd bedrijf

Joost Schmets, woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters, geeft tegenover de NOS aan dat Ajax zelf mogelijk ook de nodige steken heeft laten vallen. Als beursgenoteerd bedrijf is de club gebonden aan extra regels op het gebied van transparantie.

“Een van die regels is, dat als er een belangenverstrengeling dreigt, dat gemeld moet worden bij de raad van commissarissen van de club. Als dat niet gemeld is, en dat zal uit onderzoek moeten blijken, dan is dat wel een punt”, vindt Schmets, waarbij hij ook opmerkt dat het “niet heel moeilijk te achterhalen was dat deze man belangen had”.

“Een NV als Ajax moet ontzettend opletten bij mogelijke directe of indirecte persoonlijke belangen.”

Het onderzoek moet zich wat hem betreft dan ook niet enkel richten op Mislintat, maar ook op Ajax zelf. “De RvC had hier bovenop moeten zitten. Uit het onderzoek zou moeten komen wat hun taak is geweest en hoe zij hier de risico’s die er waren, geprobeerd hebben af te zwakken”, zegt hij tegen de NOS.

Mogelijk meerdere regelementen overtreden

Ook schuurt de gang van zaken met de eigen corporate governance-verklaring van Ajax, waarin staat dat een directeur van de club geen besluiten mag nemen over onderwerpen waarbij deze een tegenstrijdig belang heeft.

Als blijkt dat Mislintat informatie heeft verzwegen of achtergehouden, kan Ajax’ RvC hem volgens Vink persoonlijk aansprakelijk stellen in verband met mogelijke verliezen. “Daarnaast zullen ze ook de KNVB en UEFA moeten inlichten”, legt hij uit.

Marjan Olfers, hoogleraar sportrecht én oud-commissaris van Ajax, stelt tegenover de NOS dat zo’n besluit met conflicterende belangen ook grote gevolgen kan hebben voor Ajax en dat mogelijk meerdere reglementen worden overtreden. “Een NV als Ajax moet ontzettend opletten bij mogelijke directe of indirecte persoonlijke belangen. Dat mag in beginsel niet.”

Ook VfB Stuttgart start onderzoek

Kortom, genoeg te onderzoeken voor de twee adviesbureaus. Naast de deal met Sosa zullen ook de vele andere transfers die Ajax deze zomer sloot onder de loep worden genomen. Het onderzoek gaat volgens Ajax een aantal weken in beslag nemen.

Mislintat kan ondertussen blijven werken, maar wel buiten het zicht van de camera’s. Hij verleent volgens Ajax “volledige medewerking” aan het onderzoek, “waaronder het delen van alle relevante documenten”.

Ondertussen maakte ook VfB Stuttgart bekend een onderzoek te starten naar Mislintat, die van 2019 tot eind 2022 werkte voor de Bundesliga-club. Bij VfB Stuttgart – waar Ajax ook Sosa van overnam – zullen de transfers die Mislintat sloot gedurende zijn dienstjaren daar worden doorgelicht.