Adviesbureau ondersteunt FC Volendam met bestuurlijke hervormingen

05 juni 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Voetbalclub FC Volendam heeft een onafhankelijk adviesbureau ingeschakeld om de bestuursstructuur te hervormen. 

Op de één-na-laatste speeldag van de competitie (het weekend van 20 en 21 mei jongstleden) werd duidelijk dat FC Volendam ook komend seizoen (2023-24) in de Eredivisie zal spelen. Goed nieuws voor een club die de laatste 25 jaar 22 seizoenen in de Eerste Divisie doorbracht. 

Een extra knappe prestatie ook, omdat het gedurende het afgelopen voetbaljaar behoorlijk rommelde binnen de Volendamse club. De onrust speelde zich met name af op het hoogste niveau: de raad van bestuur (RvB), de (operationele) directie en de raad van commissarissen (RvC) waren het niet altijd met elkaar eens. 

Adviesbureau ondersteunt FC Volendam met bestuurlijke hervormingen

Dat resulteerde in maart dit jaar tot een persconferentie, die werd uitgezonden door sportzender ESPN. Tijdens de uitzending liet bestuursvoorzitter Jan Smit zich fel uit over het verschil van menig tussen de verschillende bestuurslagen van de club.

“Vanavond zijn hier mensen aanwezig die willens en wetens onjuiste informatie verspreiden”, zei Smit destijds. “Ophitsing, rancune en vooral achter iemands rug om mensen beschadigen, en ze het liefst nog lachend een dolk in diezelfde rug te steken. Moedwillig kiezen om FC Volendam in diskrediet te brengen, veelal zonder onderbouwing.”

Smit richtte zich met zijn woorden vooral op de leden van de RvC. De directie en de RvB wilden Keje Molenaar aanstellen als nieuwe vicevoorzitter van de RvB. Maar toen dat met de RvC werd besproken, hield deze de benoeming van Molenaar echter tegen. Uiteraard tot groot ongenoegen van de RvB en de directie. 

Helpende hand

Inmiddels is de storm binnen FC Volendam weer enigszins gaan liggen (het is niet onwaarschijnlijk dat de goede sportieve prestaties hierbij een rol hebben gespeeld, melden verschillende media). Zo voeren de RvB en de directie weer “constructieve gesprekken” met de RvC over de toekomst van de voetbalclub. 

“RvC, bestuur en directie betreuren het dat diverse leden van de bestuursorganen en anderen, onder wie met name Keje Molenaar, onbedoeld onderwerp zijn geweest van een schadelijke en onnodige discussie, hetgeen FC Volendam vanzelfsprekend betreurt”, zegt de club op zijn website.

De gesprekken tussen de RvC, RvB en de directie hebben als doel om van FC Volendam “een structurele eredivisieclub” te maken. “Een modern governance kan daarbij van doorslaggevend belang zijn, zo menen de RvC, de RvB en de directie van FC Volendam”, laat een woordvoerder van de club weten. 

In het kader hiervan hebben de RvB, RvC en de directie recent een onafhankelijk adviesbureau ingeschakeld. Het bureau gaat FC Volendam de komende tijd helpen bij zijn hervormingsproces. Hierbij zal eerst worden onderzocht welke bestuurlijke hervorming het passendst is. Daarna wordt deze hervorming geïmplementeerd.

Het nieuwe eredivisieseizoen start op 11 augustus. Het is op het moment van schrijven niet bekend of de bestuurlijke hervorming op dat moment al is doorgevoerd. Eveneens is onduidelijk of de eerder beoogde vicevoorzitter Molenaar een rol zal gaan vervullen binnen de vernieuwde bestuursstructuur.