Europese M&A-markt koelt af door economische onzekerheid
De Europese M&A-markt koelt de komende maanden verder af. Dat voorspelt een nieuw onderzoek van CMS en Mergermarket.
Na een sterk 2021 zorgde economische onzekerheid in de tweede helft van vorig jaar al voor een terugval in de wereldwijde dealmarkt. Dit jaar zet de neerwaartse lijn zich door binnen de Europese fusie- en overnamemarkt, zo constateren de onderzoekers.
Kansen blijven zich natuurlijk voordoen aan zowel de koop- als verkoopzijde en ook zullen er nog flink wat megadeals gesloten gaan worden in sommige sectoren, maar over de hele linie is er sprake van een afkoeling.
“De eerste helft van 2023 was terughoudend te noemen, aangezien de M&A-activiteit in het licht van de macro-economische uitdagingen afneemt”, geeft Pieter van Duijvenvoorde aan, partner bij CMS. De totale dealwaarde in de eerste zes maanden is uitgekomen op €316 miljard, een daling van 47% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het dealvolume is met 12% gedaald.
Met de ontwikkelingen van de afgelopen maanden nog op hun netvlies, lijken dealmakers wat minder optimistisch over de verwachte Europese M&A-activiteit in de komende twaalf maanden dan vorig jaar rond deze tijd. Hoewel meer dan een derde (35%) aangeeft te verwachten dat de M&A-activiteit het komende jaar zal toenemen, verwacht een groter deel van de respondenten (43%) juist een terugloop in de activiteit. 11% denkt zelfs dat de M&A-activiteit significant zal afnemen.
Een belangrijke oorzaak voor het negatieve sentiment is de verminderde risicobereidheid onder kopers. Andere factoren zijn de hogere financieringskosten, de terughoudende opstelling van banken als het gaat om het verstrekken van financieringen en het groeiend aantal faillissementen.
Voor hun onderzoek ondervroegen CMS (een advocatenkantoor) en Mergermarket (een analistenbureau) meer dan 330 dealmakers, van corporates en private equity-bedrijven.
Strategics versus financials
Opvallend genoeg zijn financiële kopers aanzienlijk optimistischer dan strategische kopers. Van de private equity-dealmakers verwacht slechts 24% dat de Europese M&A-activiteit zal dalen, terwijl 46% juist meer activiteit verwacht. Ondertussen verwacht 49% van de corporate dealmakers een daling van de activiteit.
Dit uiteenlopende sentiment is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan verschillende factoren. Allereerst zijn private equity-investeerders seriematige investeerders en meer bedreven in het selecteren van de juiste deals.
Bovendien spinnen ze vaak juist garen bij economische tegenspoed. De gemiddelde deal-multiples liggen momenteel aanzienlijk lager dan een jaar geleden. Oftewel: ze kunnen nu goedkoop kopen, om enkele jaren later (hopelijk) duurder te verkopen.
Daarnaast beschikken private equity-fondsen over een aanzienlijke smak geld die ze kunnen investeren (ook wel bekend als ‘dry powder’). Ondanks een daling in fondsenwerving in 2022, steeg de wereldwijde hoeveelheid dry powder bij investeerders van ongeveer $3,2 biljoen in 2021 naar $3,7 biljoen in 2022.
“Private equity-firma’s blijven beschikken over een aanzienlijke slagkracht om bedrijven over te nemen”, aldus Van Duijvenvoorde.
M&A-aanjagers
Partijen die in het komende jaar deals willen sluiten zien ondergewaardeerde ondernemingen (36%) en ‘turn around’-kansen (35%) als de belangrijkste aanjagers voor de fusie- en overnameactiviteit. “Dit is gezien de daling van de waarderingen van bedrijven in de afgelopen periode niet onverwacht”, zegt Van Duijvenvoorde.
Maar liefst 64% van de dealmakers verwacht dat ESG-regelgeving in Europa nieuwe transactiemogelijkheden zal creëren.
Vanuit een sectorperspectief verwacht meer dan een derde van de dealmakers dat in de telecom, media en technologie-branche (37%) en de energiebranche (36%) de grootste stijging van het dealvolume zal plaatsvinden. 42% van de ondervraagden verwacht in de farmaceutische, medische en biotechnologische branches de minste stijging.