Wereldwijde M&A-markt terug naar pre-coronaniveau

07 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In lijn met de huidige economische trends is de wereldwijde fusie- en overnameactiviteit in 2022 sterk gedaald, zo blijkt uit onderzoek van strategy consultancykantoor Bain & Company.

De fusie- en overnamemarkt kende in 2022 twee gezichten. Het jaar begon nog ijzersterk (voortbouwend op een recordjaar in 2021), maar in de tweede helft van het jaar koelde de dealactiviteit aanzienlijk af – veel grote deals gingen ‘on hold’, en het aantal kleinere deals nam ook af.

Over het hele jaar daalde M&A-dealwaarde naar $3,8 biljoen (bijna het niveau van vóór de coronacrisis), waarbij ook het transactievolume met dubbele cijfers daalde. De daling was zichtbaar in elke regio, met één uitzondering: het Midden-Oosten, waar de koopwoede van staatsfondsen juist zorgden voor een sterke groei in dealactiviteit.The year 2022 was a tale of two halvesDe wereldwijde daling had, en niet geheel verrassend, veel te maken met het veranderde economische tij. “Inflatie, rentetarieven, beschikbaarheid van kapitaal, industrieel beleid, nationale veiligheid, geopolitieke spanningen, onzekerheid over de supply chains – in 2022 werden dealmakers overal waar ze keken geconfronteerd met nieuwe onzekerheid en risico's”, zo schrijven de auteurs van Bain in hun rapport.

Een andere belangrijke factor voor het lagere volume aan transacties was de stijgende rente, hoewel dit vooral gevolgen had voor financiële investeerders. Private equity-investeerders zijn meestal afhankelijk van schulden voor de financiering van deals, en werden zodoende rechtstreeks blootgesteld aan kapitaalbeperkingen en -kosten, wat vooral een impact had op grote deals.

Verder lezen: Private equity-sector zet zich schrap voor roerige periode.

Ter vergelijking: corporates hebben doorgaans geen last van de kortetermijneffecten van veranderingen in rente, omdat zij meer mogelijkheden hebben om fusies en overnames te financieren (denk aan aandelen en cash).

Als gevolg van de lagere honger naar transacties daalden de transactie multiples van hun recordhoogten in 2021 (15,4x EBITDA) tot een gemiddelde multiple van 11,9x EBITDA.

Global M&A deal value fell by 36% in 2022Vooruitzichten

Vooruitkijkend naar 2023 stellen de analisten van Bain & Company dat de markt dit jaar waarschijnlijk meer transacties zal zien, omdat bedrijven en financiële investeerders hun kansen willen grijpen in deze onzekere markt.

“Op basis van wat we weten van eerdere economische neerwaartse cycli, verwachten we in 2023 veel kansen voor goed voorbereide kopers om gedurfde, strategische stappen te zetten”, aldus Les Baird, leider van Bains wereldwijde M&A-praktijk.

Uit eerder onderzoek van Bain & Company kwam reeds naar voren dat bedrijven die tijdens een recessie actief waren in fusies en overnames, in de jaren daarna financieel beter presteerden dan bedrijven die aan de zijlijn bleven staan.

Voor degenen die wel overgaan tot deals, benadrukt het onderzoek de noodzaak om met meer voorzichtigheid te opereren. “In het licht van de onzekerheid is proactieve, diepgaandere due diligence belangrijker – niet alleen om een concurrentievoordeel te behalen, maar ook als middel om onvoorziene risico's te beperken.”