Robert Krol, Lynn Rook en Mariëlle Kooij over hun start bij Critical Minds

18 september 2023 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Alle drie startten ze dit jaar als Project Management Consultant bij Critical Minds, en alle drie zitten ze uitstekend op hun plek bij de projectmanagementspecialist. In gesprek met Consultancy.nl vertellen Robert Krol, Mariëlle Kooij en Lynn Rook waarom.

Het ruim 30-koppige Critical Minds ondersteunt opdrachtgevers in sectoren zoals de bouw, infrastructuur, jachtbouw, maakindustrie en scheepvaart bij hun complexe trajecten.

Hoe is het om te werken bij het in Kamerik gevestigde adviesbureau? Welke ontwikkelmogelijkheden biedt Critical Minds nieuwe talenten, hoe ziet de onboarding eruit en met welke vraagstukken houden consultants van het bureau zich zoal bezig? Robert Krol, Lynn Rook en Mariëlle Kooij delen hun ervaringen.

Robert Krol, Lynn Rook en Mariëlle Kooij over hun start bij Critical Minds

Al voordat Robert Krol zijn eerste stappen zette op de arbeidsmarkt wist hij het zeker: hij wilde de consultancy in. Hij doorliep zijn studie aan de TU Delft, waar hij een bachelor Werktuigbouwkunde en een master High-Tech Engineering afrondde. “Vanuit deze opleiding ben ik gewend vrij diep op de techniek in te gaan en gaandeweg het afstuderen merkte ik toch dat mijn passie hier niet helemaal lag”, vertelt hij.

De technische wereld fascineerde hem nog altijd, “maar ik wilde hier vooral een meer projectmatige en verbindende rol in spelen”, legt hij uit. Toen Critical Minds op zijn pad kwam was hij meteen enthousiast – vanwege het technische werkveld van het bureau, maar ook de diversiteit in opdrachten.

“De interessante uitdagingen en vraagstukken die bij verschillende bedrijven aan bod komen blijven mij steeds weer opnieuw interesseren”, geeft hij aan. Dus was de keuze snel gemaakt en begon Robert in maart bij de projectmanagementspecialist.

Van engineering naar procesverbetering

Diezelfde maand sloot ook Mariëlle Kooij zich aan. Ze studeerde enkele jaren eerder af in industrieel productontwerpen, met een specialisatie richting jachtbouw. Voordat ze zich bij Critical Minds aansloot werkte ze als engineer bij een bedrijf dat zich richt op het ontwerpen van het interieur van superjachten.

“Toen ik hier een interne opdracht kreeg die te maken had met procesverbetering, merkte ik dat mijn interesse daar meer lag en dit liet me twijfelen of engineering wel het juiste pad was voor mij”, blikt ze terug.

“De interessante uitdagingen en vraagstukken blijven mij steeds weer opnieuw interesseren.”

Via het Maritime Women-event dat Critical Minds organiseert kwam Mariëlle in contact met het adviesbureau. Toen kort daarop haar werkgever plots zijn deuren sloot, moest Mariëlle opeens op zoek naar een nieuwe baan. Ze trok de stoute schoenen aan en legde contact met Critical Minds. Daarna was de keuze snel gemaakt.

“Wat voor mij echt de doorslag gaf was het vertrouwen dat vanaf het eerste moment werd uitgesproken”, legt Mariëlle uit. “Er wordt echt geluisterd naar wat mijn behoeften zijn en wat ik nodig heb om te kunnen groeien. Dit gaf me vanaf het eerste sollicitatiegesprek een heel welkom gevoel.”

Het verschil maken

Ook Lynn Rook startte in maart. Lynn rondde verschillende rechtenstudies af en maakte de overstap naar Critical Minds vanuit een advocatenkantoor, waar ze zich de afgelopen vijf jaar onder andere richtte op de gebieden arbeidsrecht en insolventierecht.

“De kans om bedrijven van advies te voorzien gaf voor mij de doorslag voor consultancy”, geeft ze aan. Dat ze daarbij specifiek koos voor Critical Minds komt onder meer door de visie van het bureau: “Het verschil maken door jezelf te zijn.”

Direct thuis

Inmiddels kan ze terugblikken op een vliegende start. “Het was echt een warm bad”, aldus Lynn, die gedurende het inwerktraject in de eerste twee weken alle collega’s ontmoette, de strategie en visie van het bureau leerde kennen en diverse inhoudelijke trainingen over projectbeheersing en plannen volgde.

Ook Mariëlle kijkt positief terug op de eerste twee weken, die vol zaten met trainingen. “Naast dat ik de trainingen heel interessant vond en veel geleerd heb, vond ik de gesprekken met collega’s het mooiste. Iedereen is zo oprecht en open, waardoor het voor mij ook veel gemakkelijker was om me thuis te voelen en ook echt mezelf te zijn.”

“Ik ben ervan overtuigd dat zo samen starten echt een band schept.”

Robert knikt: “De fijne en gezellige collega’s zorgden dat ik me direct thuis voelde. Tijdens het onboardingstraject hebben we de kans gehad om het bedrijf, de collega’s en de verschillende aspecten die aan bod komen bij het werken voor de klant te leren kennen.”

Samen starten

Dat hij gelijktijdig met Mariëlle en Lynn werd ingewerkt maakte de onboarding extra prettig, zo legt hij uit. “Je hebt veel aan elkaar en kunt dingen delen. Alle drie hebben we een verschillende achtergrond, wat ook weer verschillende inzichten met zich meebrengt. Hierdoor ga je zelf bepaalde vraagstukken ook vanuit andere invalshoeken bekijken.”

Mariëlle is het er helemaal mee eens. “Lynn en Robert zijn echt toppers en ik ben heel dankbaar dat ik deze start met hen heb mogen maken. Je leert heel veel van elkaar, de één pakt dingen sneller op dan de ander, waardoor je elkaar goed kan helpen. Het schept toch een band om zo gezamenlijk te starten!”

“We konden alle onderdelen van het inwerktraject met zijn drieën volgen en vormden al snel een fijn en vertrouwd groepje als ‘groentjes’”, vult Lynn aan. “Ik ben ervan overtuigd dat zo samen starten echt een band schept – nog steeds brengen we naast werktijd ook tijd met elkaar door. Dat vind ik heel waardevol!”

Leren over het vak én jezelf

Wat de drie daarnaast erg waarderen aan Critical Minds, is dat het bureau veel aandacht biedt aan hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. De eerste twee jaar volgen young professionals het zogeheten WISE-traject.

Lynn: “Dit opleidingsprogramma bestaat uit verschillende trainingen opgesplitst in drie leerlijnen: persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling en ontwikkeling op ondernemerschap. Het meest aansprekend vind ik het onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling, waarbij je wordt begeleid door een coach.”

“Ik ben heel benieuwd wat we gaan leren over ons werk, maar vooral ook over onszelf.”

Robert steekt ook erg veel op van de vakinhoudelijke trainingen. “Vanuit mijn opleiding heb ik uiteraard veel technische kennis opgedaan, maar weinig kennis op het gebied van projectmanagement en -beheersing. Hier is tijdens het ontwikkeltraject van Critical Minds volop aandacht voor.”

Mariëlle kijkt net als Lynn vooral uit naar het persoonlijk ontwikkeltraject dat deze maand van start gaat. “Ik ben heel benieuwd wat we in deze periode gaan leren over ons werk, maar vooral ook over onszelf.”

Genoeg te doen

Met de eerste maanden achter de rug heeft het drietal ook al mogen werken aan uitdagende klantprojecten. Zo kreeg Robert de kans om bij verschillende bedrijven aan de slag te gaan.

“Ik ben voor een jachtbouwer bezig geweest met een software-implementatie voor het financiële gedeelte van hun project. Daarnaast ben ik samen met een collega op pad geweest bij een bouwbedrijf. We zijn langs verschillende bouwplaatsen gegaan, waar we de werknemers op locatie hebben betrokken bij de bedrijfsstrategie.”

Op dit moment is hij actief voor een openbaarvervoerbedrijf. “Daar ondersteun ik de planning van het OVpay-programma, dat het mogelijk maakt om in het openbaar vervoer in- en uit te checken met je pinpas of mobiel.”

Lynn en Mariëlle zijn beiden begonnen bij Qirion. Lynn licht toe: “Qirion ontwerpt, bouwt en onderhoudt het hoogspanningsnet in de regio’s waar moederbedrijf Alliander netbeheerder is. Ik ben gestart als projectcoördinator voor de Landelijke Unit Kabels.”

Mariëlle is binnen dezelfde unit gestart als tactisch planner. “Ik hou me hier vooral bezig met projectbeheersing en portfoliomanagement. Daarnaast zijn we bezig met een hoop verbeterinitiatieven om alles beter inzichtelijk te krijgen en te komen tot een meer uniforme werkwijze in de planning. Dus genoeg te doen en een hele uitdagende eerste opdracht!”, laat ze enthousiast weten.

Al met al zit het drietal met hun uitdagende opdrachten, de vele ontwikkelmogelijkheden en de collegiale sfeer uitstekend op hun plek bij Critical Minds. En de speciale band die ze hebben houden ze in elk geval in stand, verzekert Mariëlle ons. “Lynn spreek ik nu natuurlijk meer omdat we samen bij Qirion zitten, maar we proberen eens in de zoveel tijd met zijn drieën te eten en bij te kletsen.”