Bernard Wientjes keert terug bij KPMG als voorzitter RvC

11 september 2023 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bernard Wientjes is terug bij KPMG. Na eerder in zijn carrière te hebben gefungeerd als president-commissaris voor zo’n zes jaar, is hij nu wederom aan boord gehaald in de rol van voorzitter van de raad van commissarissen. 

De voormalig topman van werkgeversorganisatie VNO-NCW was tussen 2015 en 2021 president-commissaris bij KPMG. Wientjeswerd toen de eerste voorzitter van een raad van commissarissen bestaande uit externe leden – tot 2015 koos KPMG steevast voor eigen partners als toezichthouders. 

Een veranderprogramma onder leiding van voormalig ING topman Jan Hommen bracht daar verandering in. Twee jaar na zijn vertrek is Wientjes nu terug. Hij is benoemd voor een periode van anderhalf jaar.

Bernard Wientjes keert terug bij KPMG als voorzitter RvC

Wientjes kan bogen op brede bestuurlijke en maatschappelijke ervaring. Hij is vooral bekend als zijn rol als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In het bedrijfsleven bekleedde hij eerder een bestuursrol bij Villeroy & Boch, daarvoor gaf hij meer dan dertig jaar leiding aan zijn familiebedrijf. In 2014 werd Wientjes benoemd als leerstoelhouder Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht.

In de periode tussen zijn vertrek bij KPMG en zijn huidige terugkeer naar het kantoor, werd de rol van RvC-voorzitter bij KPMGbekleed door Roger van Boxtel (voormalig fractievoorzitter van D66 en minister in het kabinet Kok II) en Jolande Sap (voormalig fractieleider van GroenLinks). 

De raad van commissarissen van KPMG bestaat per 1 september 2023 uit zes externe leden: Bernard Wientjes (voorzitter), Linda Hovius (vicevoorzitter), Gosse Boon, Claartje Bulten, Kuldip Singh en Sandra Berendsen.