Roger van Boxtel volgt Bernard Wientjes op bij KPMG

07 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Komende maand zal binnen de raad van commissarissen van KPMG een wissel plaatsvinden, waarbij oud-politicus Bernard Wientjes – sinds 2015 is hij voorzitter van de RvC – het stokje zal overdragen aan een andere voormalige politicus: Roger van Boxtel. Per 1 juni zal hij het voorzitterschap gaan bekleden.

De zeskoppige raad van commissarissen van KPMG ziet toe op de strategische koers van het accountants- en advieskantoor en vormt een klankbord voor het bestuur. Ook houden de commissarissen een toeziend oog op de voortgang van de belangrijkste dossiers van KPMG, waaronder kwaliteitsverbetering in het accountancyvak, duurzaamheid en diversiteit & inclusie.

De nieuwe voorzitter Roger van Boxtel brengt een lange staat van dienst als politiek bestuurder in ons land mee naar KPMG. Zo was hij in het kabinet Kok II (1998-2002) minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid. Van 2011 tot 2015 was Van Boxtel fractievoorzitter van D66 en lid van de Eerste Kamer.

Roger van Boxtel volgt Bernard Wientjes op bij KPMG

Ook in het bedrijfsleven heeft Van Boxtel zijn sporen verdiend. Hij begon zijn loopbaan als organisatieadviseur en in 2002 werd hij bij zorgverzekeraar Menzis benoemd tot directievoorzitter en na een jaar voorzitter van de raad van bestuur. In 2015 trad hij aan als president-directeur bij de Nederlandse Spoorwegen. Afgelopen najaar vertrok hij bij de spoorvervoerder.

Van Boxtel is aangesteld voor een periode van vier jaar en zal leidinggeven aan een team bestaande uit Jolande Sap, Gosse Boon, Harry van Dorenmalen, René Steenvoorden en Claartje Bulten.

“KPMG is een organisatie met een prachtige geschiedenis ontstaan in eigen land en inmiddels uitgegroeid tot één van de meest succesvolle accountancy- en adviesbedrijven ter wereld. Vooruitgang alleen als het loont voor mens en samenleving spreekt mij aan in de aanpak van KPMG voor ondernemend Nederland”, aldus Van Boxtel.

Voorganger Wientjes – die ook een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd gedurende zijn loopbaan – laat weten vertrouwen te hebben in zijn opvolger. “Ik ben ervan overtuigd dat Roger een belangrijke bijdrage gaat leveren aan zowel de ambities op het vlak van cultuurverandering in de controle-sector als de innovatie van de dienstverlening.”

Naast zijn rol bij KPMG is Van Boxtel tevens voorzitter van de raad van toezicht van museum De Fundatie.