KPMG kiest voor externe Raad van Commissarissen

25 maart 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Accountants- en adviesorganisatie KPMG heeft de samenstelling van zijn Raad van Commissarissen bekendgemaakt. Per ingang van 1 mei bestaat het toezichthoudende orgaan uit vijf externe leden, bestaande uit Bernard Wientjes, Laetitia Griffith, Steven van Schilfgaarde en Jan Maarten Slagter. De vijfde lid wordt nog voor de zomer aangesteld.

De nieuwe Raad van Commissarissen* maakt deel uit van de hervormingen die bij KPMG worden uitgevoerd door bestuursvoorzitter Jan Hommen. De voormalig ING topman trad vorig jaar aan als bestuursvoorzitter nadat KPMG was geteisterd door een reeks affaires, die bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen tot aftreden hadden gedwongen. Met de nieuwe RvC, die volledig wordt bekleed door externen, wil het Big Four kantoor zorgen voor een beter bestuur met meer “checks and balances”.

Bernard Wientjes, Laetitia Griffith, Steven van Schilfgaarde en Jan Maarten Slagter

Vier van de vijf commissarissen zijn inmiddels bekendgemaakt:

Bernard Wientjes (1943). Wientjes is een ondernemer die meer dan drie decennia leiding heeft gegeven aan zijn familiebedrijf. In 2014 is hij benoemd als leerstoelhouder Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor was hij o.a. voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en bestuurslid van Villeroy & Boch.

Laetitia Griffith (1965). Griffith is sinds 2012 als staatsraad werkzaam voor de Raad van State. Daarvoor was zij o.a. lid van de Tweede Kamer namens de VVD en werkzaam bij het ministerie van Justitie. Op dit moment is zij tevens onder meer commissaris bij NUON en, als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Veiligheidsbranche, bestuurslid van VNO-NCW.

Steven van Schilfgaarde (1964). Van Schilfgaarde is sinds 2007 bestuurslid van het KPN Ondernemingspensioenfonds. Hij was ad interim CFO en lid van de Raad van Bestuur van KPN. Daarvoor was hij o.a. CEO van Getronics. Van Schilfgaarde is Registercontroller.

Jan Maarten Slagter (1969). Slagter is sinds 2014 programmadirecteur van het New Board Program aan de Nyenrode Business Universiteit. Daarvoor was hij o.a. directeur van de Vereniging van Effectenbezitters en correspondent voor Het Financieele Dagblad in Londen. Op dit moment is hij tevens onder meer lid van de commissie Kapitaalmarkt van de toezichthouder AFM, deze commissie bestaat uit externe experts.

“Het afgelopen jaar hebben we een aantal ingrijpende en vergaande veranderingen doorgevoerd om de kwaliteit van onze organisatie en onze governance te verbeteren. De benoeming van deze commissarissen is een zeer belangrijke vervolgstap in de realisatie van het nieuwe governance-model van KPMG. We prijzen ons zeer gelukkig met de commissarissen die wij vandaag presenteren”, aldus KPMG topman Hommen.

* De Raad van Commissarissen is onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op, en de benoeming en beloning van, de Raad van Bestuur. Daarnaast houdt zij toezicht op het functioneren van het performance management systeem en het daar inbegrepen benoemingsproces van nieuwe partners.