Verminderen CO2-afdruk van medewerkers hoog op CSR-agenda

07 september 2023 Consultancy.nl

Een relatief groot gedeelte van bedrijven heeft de concrete doelstelling om de CO2-afdruk van de eigen medewerkers te verminderen. Dat blijkt uit een enquête onder meer dan 2.000 HR-professionals.

Uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software blijkt onder meer dat 40% van de Nederlandse bedrijven en organisaties beleid heeft ontwikkeld om de CO2-afdruk van hun medewerkers te verminderen. 3% biedt zelfs financiële regelingen aan zijn personeel, bedoeld voor woningverduurzaming.

Een andere belangrijke conclusie uit het rapport is dat vooral bedrijven in de sectoren handel, transport en dienstverlening (44%) en de industrie (44%) bovengemiddeld hoog scoren in het ontwikkelen van beleid voor het verminderen van de CO2-footprint van werknemers.

Verminderen CO2-afdruk van medewerkers hoog op CSR-agenda

Britt Breure, CSR- en HR-directeur bij AFAS Software, benadrukt dat dit percentage, ondanks de schijnbaar bescheiden omvang, als hoopvol moet worden gezien.

Want hoewel zo’n 30% procent van de ondervraagde organisaties weliswaar aangeeft nog geen concrete stappen te hebben gezet, hebben zij wel degelijk de intentie om actie te ondernemen. Met andere woorden, zo betoogt Breure: “Corporate Social Responsibility (CSR) leeft dus bij twee op de drie Nederlandse bedrijven en organisaties.”

CSR leeft onder bedrijven

En dat terwijl bedrijven vandaag te maken hebben met tal van overige zorgen en aandachtspunten. "Het is mooi om te zien dat zelfs met de enorm krappe arbeidsmarkt en economische onzekerheden dit thema zo leeft onder Nederlandse bedrijvigheid."

In het rapport valt verder te lezen dat ondanks de druk van klimaatverandering en internationale overeenkomsten die oproepen tot het nemen van milieuverantwoordelijkheid, een derde van de bedrijven niet actief bezig is met het verminderen van de ecologische voetafdruk van hun medewerkers en hun organisatie.

De omvang van het personeelsbestand lijkt hierbij van invloed te zijn. “Over het algemeen kun je zeggen dat hoe kleiner de organisatie, hoe lager de focus op CSR”, zegt Hans van der Spek van Berenschot.

Niet geheel verrassend, want het zijn ook vooral de grote organisaties die met hun soms tien(duizenden) werknemers veel meer impact kunnen maken. Van der Spek: “Gelukkig heeft het wel prioriteit voor meer dan 80% van de organisaties met meer dan tienduizend werknemers. Het mooie is namelijk dat je met zoveel mensen op de werkvloer een enorm verschil kunt maken.”

Welke maatregelen nemen bedrijven concreet?

Het onderzoek brengt ook de top drie van maatregelen in kaart die organisaties hebben opgenomen in hun beleid om de CO2-afdruk van medewerkers te verminderen.

Ten eerste, bijna tweederde (62%) van de Nederlandse organisaties moedigt het gebruik van vervoermiddelen met minder uitstoot aan, zoals e-bikes, treinen en elektrische auto's. Van der Spek geeft aan dat de aankomende wettelijke verplichting om CO2-uitstoot van woon-werkverkeer bij te houden en te verminderen “hierin een belangrijke rol speelt”.

Daarnaast heeft meer dan de helft van de organisaties beleid om medewerkers te stimuleren bewuster om te gaan met het milieu (52%) en het scheiden van afval te bevorderen (51%). Andere opvallende maatregelen zijn onder meer het ontmoedigen van printen (48%), het beperken van reisbewegingen (32%) en het afschaffen van wegwerpmateriaal (23%).

Breure benadrukt tot slot dat sommige bedrijven nog verder gaan, door financiële regelingen op te nemen voor medewerkers die hun woning willen verduurzamen. Zo stimuleert AFAS Software haar medewerkers ook om hun huizen te verduurzamen en biedt het een eigen klimaatfonds aan.

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org