Kekkilä-BVB op groeipad met nieuw magazijn- en productielocatie

06 september 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Met de realisatie van een compleet magazijn, pal naast de productielocatie in De Lier, en de bouw van een moderne productiefaciliteit in Wanssum, zette Kekkilä-BVB belangrijke stappen in de verdere groei van de onderneming.

BVB, het zijn de initialen van oprichter Bas van Buuren. Maar anno 2023 staat BVB Substrates voor zóveel meer. Met ruim 100 jaar ervaring is BVB Substrates uitgegroeid tot Europees marktleider voor professionele telers. Het merk is tegenwoordig één van de professionele substraatmerken van Kekkilä-BVB, Europa’s grootste producent van substraat.

In Nederland beschikt Kekkilä-BVB over verschillende productielocaties, waaronder vestigingen in Drachten, Grubbenvorst, Hardenberg, De Lier en in Wanssum. Voor beide laatste locaties schakelde de onderneming de expertise in van logistiek adviesbureau Groenewout.

Kekkilä-BVB op groeipad met nieuw magazijn- en productielocatie

Haalbaarheidsstudie

“De eerste kennismaking met Groenewout kwam tot stand toen we plannen hadden voor een magazijn in De Lier”, vertelt Peter Jan Kuiper, Chief Operations Officer bij Kekkilä-BVB. Een van de grotere klanten, DCM, had gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden om de aanhoudende groei het hoofd te bieden.

Kuiper: “Ze wilden vanaf onze productielocatie, via crossdocking, zendingen combineren en uitleveren aan Nederlandse klanten. Uiteraard wilden we graag meedenken met DCM, maar het vraagstuk was té complex. Vandaar dat we Groenewout hebben gevraagd een haalbaarheidsstudie, inclusief meerdere doorberekeningen, uit te voeren.”

Het bleek haalbaar om een eigen magazijn te realiseren op het bestaande perceel in De Lier. Het warehouse telt 5.500 m2 en biedt ruimte voor de opslag van 10.000 pallets.

Efficiëntie verhoogd

“De insteek was inmiddels wel veranderd”, vervolgt Douwe van Buuren, Head of Maintenance and Investments van Kekkilä-BVB in Nederland. “Waar we in eerste instantie een deel van het magazijn nog dedicated wilden inrichten voor DCM, hebben we – in overleg met de klant – uiteindelijk ervoor gekozen om het volledige magazijn voor onze eigen producten te gebruiken.”

Kekkilä-BVB op groeipad met nieuw magazijn- en productielocatie

Het pand is via een rollenbaan verbonden met de productie. In een continue stroom worden de pallets vanuit die productie aangevoerd. Met behulp van reachtrucks en shuttles worden de pallets opgeslagen in de compacte inrijstellingen. “Die inrichting is voor onze inzet het meest efficiënt, bleek uit de studies”, vertelt Van Buuren.

Dankzij het magazijn kan er in grotere batches, en dus veel efficiënter worden geproduceerd. Maar met de komst van het magazijn, was er tevens noodzaak voor een WMS. “We hebben Groenewout gevraagd ons ook daarbij te assisteren”, vertelt Kuiper. “Ze hebben onze hele organisatie en al onze logistieke processen en documentenstroom doorgelicht, en ons geassisteerd bij de selectie van de juiste WMS-leverancier.”

Meer overzicht, minder fouten

In recordtijd van amper vier maanden was de nieuwbouw een feit en het magazijn operationeel. Die korte bouwtijd was voor Kekkilä-BVB cruciaal vanwege de sterk seizoensgebonden productie. “Zonder Groenewout hadden we dat nooit gered”, stelt Kuiper. “Zeker in de bouw moet je de juiste taal spreken. Als je niet eerder met dat bijltje hebt gehakt, kan dat behoorlijk lastig zijn. Dan is een goede partner essentieel.”

Over het resultaat is het tweetal al even tevreden. “Er zit absoluut meer structuur in de hele operatie. Processen zijn overzichtelijker en de foutgevoeligheid is minimaal”, vat Van Buuren samen.

Andere mindset

De structuur en het inzicht zijn mede het gevolg van de Sales & Operations Planning, kort S&OP, die door Groenewout is geïntroduceerd en in onderling overleg is geoptimaliseerd. “We weten nu exact wat we in de productie moeten doen. Daardoor kunnen we beter inkopen en ook de capaciteiten optimaal inplannen en afstemmen. Bij een productie van 2,5 miljoen kubieke meter op jaarbasis in Nederland, levert dat heel veel op” ziet Kuiper.

Van Buuren knikt en vult aan: “We zijn van een productiepiek naar een verladingspiek gegaan. Daarvoor was écht een andere mindset nodig, maar ook daarbij heeft Groenewout ons uitstekend geassisteerd.”

“De samenwerking met Groenewout is ontzettend goed bevallen. Vanaf de eerste dag was er een klik. De nuchtere, no-nonsens aanpak past perfect bij ons bedrijf. En de expertise en ervaring, op talloze vlakken, was onmisbaar”, aldus Kuiper. Van Buuren voegt toe: “Bovendien was het advies heel eerlijk. Groenewout wil zijn klant écht helpen.”

Meerdere scenario’s

Op basis van de goede resultaten en de tevredenheid over de wijze van samenwerken werd Groenewout vervolgens dan ook gevraagd mee te kijken naar het grotere plaatje voor Kekkilä-BVB in Nederland. Alle logistieke stromen en processen zijn in kaart gebracht en meerdere scenario’s uitgewerkt.

Uit de studie bleek onder andere welke producten idealiter op welke locatie geproduceerd worden. Die informatie kwam goed van pas toen besloten werd de productie van dek-aarde (voor de champignonteelt) uit te faseren en onder te brengen in een nieuwe locatie.

Kuiper: “Jarenlang produceerden we dek-aarde op onze locatie in Grubbenvorst, waar ook diverse retailproducten worden geproduceerd. Het groeiende duurzaamheidsbewustzijn en strengere eisen nopen ons echter het aandeel turf en veen in retailproducten te reduceren en nóg hygiënischer te werken. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe locatie om de productie van dek-aarde te verhuizen.”

Nieuwbouw

Die zoektocht was echter niet eenvoudig. “Het is tegenwoordig überhaupt lastig om beschikbare grond te vinden. Daarbij waren we extra beperkt door onze wens om dicht bij het water te zitten, zodat we de bulkschepen met grondstoffen op eigen terrein kunnen lossen”, stelt Kuiper.

Toch werd een geschikte greenfield locatie gevonden; in Wanssum. De locatie is vijf hectare groot en beschikt over een eigen loskade. “Hierbij hebben we opnieuw Groenewout gevraagd om ons hierin te begeleiden.”

Kekkilä-BVB op groeipad met nieuw magazijn- en productielocatie

Voor de nieuwbouw in Wanssum begeleidde Groenewout het bouwproces. Ook werd de projectmanagement organisatie verzorgd en nam Groenewout het tenderproces, de leverancierselectie en de implementatie van de benodigde installaties voor haar rekening.

“Die nieuwe installaties waren hoognodig”, vult Van Buuren aan. “De vorige installaties hebben 30 jaar lang hun dienst bewezen en waren echt aan vervanging toe.” Met de nieuwe installaties, een eigen kade – waar dagelijks schepen worden gelost – voldoet Kekkilä-BVB aan de modernste (duurzaamheid)eisen.

Bovendien maakt de verhuizing ruimte vrij voor verdere optimalisatie in Grubbenvorst. “Als het tegen die tijd nodig is, kloppen we zeker weer aan bij Groenewout”, besluit Kuiper.