Accenture zet in Brussel AI-lab op voor publieke sector en zorg

12 september 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Accenture gaat in Brussel een lab voor kunstmatige intelligentie (AI) opzetten, dat zich zal richten op diensten voor de Europese publieke sector en de gezondheidszorg. 

De ontwikkeling van het lab in de Belgische hoofdstad is onderdeel van een miljardeninvestering die het adviesbureau enkele maanden geleden aankondigde. Accenture zal tot en met 2026 over de hele wereld in totaal zo’n $3,0 miljard investeren om zijn capaciteiten op het gebied van AI verder uit te bouwen. 

Het AI-lab in Brussel zal bestaan uit een speciale ruimte, die wordt gebouwd in het huidige kantoor van Accenture in deze stad – gelegen in het iconische Gare Maritime, waar de Belgische tak van het adviesbureau een paar jaar geleden naartoe verhuisde.

Accenture zet in Brussel AI-lab op voor publieke sector en zorg

Volgens de huidige planning zal het AI-lab in september gereed zijn. Een kernteam van vijfentwintig professionals zal vanaf dat moment gebruik gaan maken van het lab. 

Het kernteam krijgt daarbij hulp van zo’n negentig professionals van andere Europese vestigingen van Accenture. Zij zullen het Brusselse AI-lab ondersteunen met een breed palet aan kennis en expertise. Zo kunnen ze het kernteam bijvoorbeeld extra inzichten verschaffen over natural language processing.

Daarnaast krijgt het lab ook ondersteuning op het gebied van computer vision, responsible AI en statistics modelling, zegt Bryan Rich, hoofd van Accenture’s wereldwijde AI-praktijk voor de publieke sector en gezondheidszorg. “Dit zijn min of meer de verschillende competenties die nodig zijn om van het AI-lab in Brussel een succes te maken.”

Zorg en publieke sector

Dat het lab zich in het bijzonder richt op diensten voor de gezondheidszorg en de publieke sector, is volgens Rich niet zo opmerkelijk. “Binnen deze twee branches is de afgelopen tijd sprake van toenemende interesse in AI en generatieve AI. Het lab zal organisaties uit deze sectoren helpen te profiteren van deze technologieën.”

Daarnaast zal het lab publieke instellingen ook gaan helpen met het inkopen van AI-diensten. “Dat is nieuw voor hen”, zegt Rich. “Ze weten nog niet goed waarop ze precies moeten letten bij overheidsopdrachten. Wat zijn bijvoorbeeld de vaardigheden en inkoopmodellen die hiervoor nodig zijn?” 

Verder zal het Brusselse lab ook de aanbodkant van ondersteuning gaan voorzien. Voor heel wat leveranciers van AI-diensten is de prijsstelling en de verkoop van hun producten aan partijen uit de gezondheidszorg en de publieke sector namelijk ook nieuw.

Op wat voor manier AI precies kan worden ingezet binnen de publieke sector? Volgens Rich leent de technologie zich uitstekend voor de sociale diensten van een land (denk hierbij onder andere aan instellingen die uitkeringen verstrekken). 

“Vaak kampen deze diensten met grote werkachterstanden. AI-technologie kan een deel van het werk overnemen van medewerkers, zodat de achterstanden kunnen worden weggewerkt. Daarnaast kan de technologie ook worden ingezet om fraude op te sporen.”

Rich benadrukt daarbij wel dat AI ook uitdagingen met zich meebrengt. “Naast dat je het werk efficiënter kan inrichten en mensen beter kan helpen, kleven er ook risico’s aan AI, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. En verder is de technologie prijzig. Organisaties moeten dus goed onderzoeken hoe ze AI willen inzetten voordat ze het aanschaffen.” 

De komende tijd zullen er door Accenture elders ter wereld nog meer AI-labs worden opgezet die zich zullen richten op andere branches dan de publieke sector en de gezondheidszorg. 

Trend

Ook tal van andere adviesbureaus investeren de laatste tijd gortig in AI. Zo intensiveerde KPMG afgelopen maand zijn AI-samenwerking met Microsoft. De twee partijen willen AI-oplossingen gaan ontwikkelen die bedrijven nog beter kunnen helpen met het realiseren van hun ESG-doelen. 

Een aantal weken daarvoor lanceerde Deloitte een praktijk voor generatieve AI. “De praktijk zal klanten onder andere gaan helpen bij het plannen, bouwen, implementeren en operationaliseren van toonaangevende en innovatieve generatieve AI-oplossingen”, aldus Jason Girzadas, CEO van de Amerikaanse tak van Deloitte.