Accenture investeert komende jaren $3 miljard in AI

15 juni 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accenture gaat zijn capaciteiten op het gebied van artificial intelligence (AI) de komende jaren flink uitbouwen. In de komende drie jaar investeert het bureau $3 miljard in onderzoek in en de ontwikkeling van de zich razendsnel ontwikkelende technologie.

De miljardeninvestering in Accenture’s eigen data- en AI-praktijk betekent goed nieuws voor de klanten van het wereldwijde advies- en technologiekantoor. Zo kunnen opdrachtgevers sneller AI-toepassingen ontwikkelen en inzetten en zo meer groei, efficiëntie en veerkracht realiseren.

“Deze substantiële investering in data en AI stelt onze klanten in staat om hun interesse in AI te vertalen naar concrete acties en meetbare resultaten”, stelt Nicole van Det, Country Managing Director van Accenture in Nederland.Accenture to invest $3 billion in AI over next 3 years

“Door een stevig AI-fundament te leggen, helpen we bedrijven op weg naar innovatie, concurrentievoordeel en uitzonderlijke prestaties”, voegt Van Det toe. 

Met de financiële injectie kan Accenture zijn technologische assets versterken, sectorspecifieke oplossingen ontwikkelen en investeren in talentwerving en het opbouwen van strategische samenwerkingen. “Hierdoor wordt het mogelijk om de diagnostische, voorspellende en generatieve AI-capaciteiten van het bedrijf verder uit te diepen”, laat Accenture weten in een persverklaring.

Bovendien zal de investering worden aangewend om acquisities te kunnen doen, een belangrijk onderdeel van Accenture’s groeistrategie.

De AI-investering heeft al verschillende concrete resultaten opgeleverd. Zo zijn er nieuwe ondernemingen en partnerschappen opgetuigd op het gebied van generatieve AI en is de pool van intern AI-talent inmiddels gegroeid naar 80.000 professionals. Ook is een nieuw AI-gebaseerd platform gelanceerd, dat kan ondersteunen in het ontwerpen van onder meer businesscases en algoritmen.

Kijkend naar de toekomst, komt het niet als een verrassing dat Accenture fors investeert in kunstmatige intelligentie. “AI zal de komende tien jaar ons leven en werken drastisch veranderen, met 40% van alle werkuren getransformeerd door generatieve AI”, schetst Roy Ikink, Lead Technology bij Accenture. “Het is onze prioriteit om klanten te helpen deze transformatie op een verantwoorde en efficiënte manier te realiseren.”

Kunstmatige intelligentie is voor Accenture allesbehalve een nieuw vakgebied. Al meer dan tien jaar werkt het advieskantoor aan zijn kennisleiderschap binnen het domein. Zo beschikt Accenture over meer dan 1.450 patenten wereldwijd en heeft het de afgelopen jaren honderden oplossingen voor klanten in uiteenlopende sectoren ontwikkeld.

De investering van Accenture volgt kort op een vergelijkbare aankondiging van de Amerikaanse tak van wereldwijd accountants- en advieskantoor PwC. Zo heeft het Big Four-kantoor voor de komende drie jaar $1 miljard vrijgemaakt voor de ontwikkeling van AI-toepassingen, samen met Microsoft en OpenAI.