Accenture ontwikkelt oplossing voor windmolenvergunningsproces
Accenture en Amazon Web Services (AWS) hebben samen met belangenorganisatie WindEurope een digitale oplossing ontwikkeld voor het vergunningsproces van windenergieprojecten.
De Europese Commissie (EC) wil dat in 2050 minimaal 50% van de elektriciteit binnen de Europese Unie (EU) wordt opgewekt door windmolens. Momenteel wekken deze zo’n 17% van de Europese elektriciteit op. Er is dus nog veel werk aan de winkel, temeer omdat de EC recent zijn doelen heeft aangescherpt: in 2030 moet 42,5% van alle energie hernieuwbaar zijn.
Eén van de redenen waarom het uitrollen van windmolenparken langzamer verloopt dan eerder gepland, is dat de vergunningsprocedure niet soepel verloopt. Het proces is grotendeels handmatig en omvat coördinatie met vele vergunningverlenende instanties op lokaal, regionaal en nationaal niveau.
Daarbij speelt ook mee dat binnen het huidige proces vaak slechts één persoon verantwoordelijk is voor het verwerken van meerdere vuistdikke vergunningaanvragen, het beantwoorden van vragen van ontwikkelaars, het bij elkaar brengen van de juiste experts en het verzamelen van alle vereiste overheidsinput.
“En dan is diegene ook nog eens belast met de communicatie met belanghebbenden over de voortgang van de aanvraag”, zegt Malgosia Bartosik, plaatsvervangend CEO van WindEurope, een Europese organisatie die als doel heeft het gebruik van windenergie te stimuleren.
Het huidige handmatige vergunningsproces zorgt ervoor dat meerdere windenergieprojecten binnen Europa stilliggen. Bij elkaar opgeteld zijn deze ingedutte projecten goed voor een (uiteindelijk) vermogen van maar liefst 80 GW. Ter vergelijking: alle windmolens in Europa waren in 2022 goed voor 255 GW.
Meer slagkracht door digitalisering
Met een beter vergunningsproces had het vermogen van alle Europese windmolens dus stukken hoger kunnen liggen, concludeerde de EU enige tijd geleden.
“Inmiddels zijn EU-lidstaten verplicht om hun vergunningsprocedures binnen twee jaar te digitaliseren”, aldus Bartosik. “De juiste tools zullen de processen efficiënter maken, tijd en geld besparen voor alle betrokken partijen en de sociale acceptatie verbeteren, zodat niemand aan zijn lot wordt overgelaten binnen de Europese energietransitie.”
Voor alle betrokkenen nuttig
Ter ondersteuning van de broodnodige versnelling van het proces ontwikkelden AWS en Accenture samen met WindEurope een digitale vergunningsoplossing. Daarbij werkten ze ook samen met vergunningverleners uit verschillende EU-lidstaten.
Het betreft een digitaal platform om vergunningverlenende instanties en ontwikkelaars te helpen bij het automatiseren van workflows, het stroomlijnen van goedkeuringen en het bieden van procestransparantie voor een sneller en beter resultaat voor alle belanghebbenden.
“Voor windmolenparkontwikkelaars is het platform ook nuttig”, zegt Carol Yan van AWS. “Zij kunnen het inzetten om accuratere projectvoorstellen te doen. Daarnaast hebben burgers en overheden via het platform betere toegang tot informatie. Denk aan het kunnen inzien van een kosten- en batenanalyse of een milieurapport over een bepaald park.”
De eerste versie van het platform is inmiddels gelanceerd. Deze zal de komende tijd aan de hand van gebruikersfeedback verder worden verfijnd.