ProjectiveGroup koopt Eindhovense detacheerder Finance Club

04 september 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

ProjectiveGroup heeft Finance Club overgenomen, een Eindhovens bedrijf dat financieel professionals levert aan grootbanken.

Het van oorsprong Belgische ProjectiveGroup levert consultancy, projectmanagement en talentoplossingen aan de financiële sector. Het bureau biedt partijen ook toegang tot een ecosysteem van fintechs en techdienstverleners.

ProjectiveGroup (opgericht: 2006) is al jaren actief in de Nederlandse markt. Het bureau zette kort na de financiële crisis voet aan grond, maar groeit opvallend hard sinds de komst van investeerder Gimv – de overname van Finance Club is inmiddels de vierde in ons land, in een tijdsbestek van twee jaar.

ProjectiveGroup koopt Eindhovense detacheerder Finance Club

Eerder werden ook Mastermind (2021), Enigma Consulting (2022) en Charco & Dique (2022) overgenomen. De overname van Finance Club is echter verreweg de grootste deal van de vier: zo’n 400 personeelsleden maken de overstap naar ProjectiveGroup.

Met de deal wil ProjectiveGroup beter kunnen inspelen op de groeiende vraag van banken naar financial crime-expertise. Regelgeving voor onder meer klantonderzoek (know your customer) en anti-witwas (anti-money laundering) compliance wordt steeds strenger, hierdoor hebben banken behoefte aan gespecialiseerd talent.

Talent met dergelijke expertise is schaars, en dus zijn banken genoodzaakt om zich te wenden tot externe dienstverleners. Finance Club (opgericht in 2015 door twee voormalige Deloitte-consultants), is een opleider en detacheerder van talent binnen de domeinen financial crime, risicomanagement, finance en analytics. Onder meer de Volksbank, Rabobank, ABN Amro en ING zijn klant.

“De vraag naar financial crime-dienstverlening groeit enorm, en deze rollen worden heel moeilijk ingevuld”, aldus Stefan Dierckx, CEO van ProjectiveGroup. “Finance Club heeft de voorbije jaren een goed draaiend rekruteringsmechanisme ontwikkeld waarmee het jonge talenten kan weghalen van universiteiten of hun eerste werkgever om ze een intense opleiding te geven in alles wat te maken heeft met risicobeheer en regelgeving.”

De oprichter en topman van ProjectiveGroup verwacht dat de vraag voor dergelijke expertise de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Het is intussen al vijf jaar geleden dat ING een schokgolf door de sector joeg door in te stemmen met een monsterschikking van bijna €800 miljoen in een witwaszaak.

“Sindsdien is het bij heel wat Europese banken alle hens aan dek om hun controlemechanismes aan te scherpen.”

Finance Club

Finance Club is per 1 september onderdeel van ProjectiveGroup. Co-founder Michiel van Brussel: “We waren klaar voor de volgende stap in onze reis en op zoek naar een spannende nieuwe uitdaging die ons niet alleen binnen Nederland, maar ook op internationaal niveau vooruit zou helpen. Toen ProjectiveGroup contact met ons opnam was het meteen duidelijk dat ons aanbod, onze cultuur, ambities en vooruitzichten voor de toekomst nauw op elkaar aansloten.”

Medeoprichter Stijn van den Borne vult aan: “Het bundelen van de krachten met ProjectiveGroup zal nieuwe mogelijkheden en groeikansen bieden, zowel voor onze medewerkers als voor onze klanten.”

Hoeveel ProjectiveGroup heeft betaald voor Finance Club is niet bekendgemaakt. “Maar een kleine transactie betreft het beslist niet”, erkent Dierckx.

Verdere groei

ProjectiveGroup telt na de deal meer dan 1.100 werknemers, samen goed voor een omzet van rond de €140 miljoen. Nederland is met thuismarkt België de grootste markt, ProjectiveGroup is ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

In Nederland ziet ProjectiveGroup nog kansen om te groeien in de pensioensector, dat op het punt staat om zijn grootste transformatie ooit door te maken. Door de hervorming van het pensioenstelsel krijgen deelnemers en pensionado’s de mogelijkheid om eigen keuzes te maken. Pensioeninstellingen en -uitvoerders moeten deze verandering faciliteren, wat een omvangrijke ombouwoperatie vergt.