CEO’s zien geopolitieke instabiliteit en inflatie als belangrijkste stoorzenders
Volgens CEO’s zijn geopolitieke instabiliteit en inflatie het komende jaar de belangrijkste factoren die hun bedrijfsstrategieën kunnen verstoren. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte.
Voor zijn terugkerende studie ondervroeg het accountants- en adviesbureaus honderden CEO’s over de hele wereld. In vergelijking met de vorige meting hebben enkele kleine verschuivingen plaatsgevonden. Zo was de krappe arbeidsmarkt een half jaar geleden voor zo’n 48% een belangrijke stoorzender, momenteel gaat het om 36%.
Meer dan de helft van de CEO’s (57%) ziet geopolitieke instabiliteit en inflatie de komende twaalf maanden als de belangrijkste externe factoren die hun bedrijfsstrategieën kunnen verstoren. Bij de vorige editie van het onderzoek ging het respectievelijk om 51% en 61%.
CEO’s maken zich vandaag de dag minder druk om nieuwe pandemieën (2%), milieukwesties (9%), verstoringen van toeleveringsketens (14%), vertrouwenscrises (16%) en cyberveiligheidsrisico’s (17%). Ongeveer een kwart (23%) denkt dat ideologische polarisatie de komende twaalf maanden hun bedrijfsstrategieën zal gaan beïnvloeden.
Recessie op komst?
De ruime meerderheid van de CEO’s (68%) denkt dat we reeds in een recessie zitten of daar binnen nu en een jaar tijd in zullen belanden. De grootste groep CEO’s (22%) denkt dat de recessie het laatste kwartaal van dit jaar zal aanvangen.
Dit economisch zware weer zal volgens de meerderheid (60%) zes tot negen maanden boven ons hoofd hangen, terwijl 17% denkt dat het om twaalf maanden gaat. Een even grote groep verwacht dat de recessie zelfs langer dan één jaar zal duren.
In lijn hiermee is slechts 13% van de respondenten optimistisch over de ontwikkeling van de wereldeconomie voor de komende twaalf maanden. Over hun eigen branche zijn de CEO’s opvallend genoeg veel positiever. Zo is 44% van de respondenten optimistisch over de te verwachten resultaten van de sector waarbinnen hun bedrijf actief is. 3% is zelfs zéér optimistisch.
Het meest hoopvol zijn CEO’s nog over de toekomst van hun eigen bedrijf: maar liefst 73% heeft positieve verwachtingen voor de prestaties gedurende de komende twaalf maanden.
Technologie centraal
In het realiseren van die resultaten spelen innovatieve nieuwe technologieën een cruciale rol. Uit de analyse van Deloitte blijkt dat cloud computing verreweg de populairste is: 81% van de CEO’s geeft aan hiervan op grote schaal gebruik te maken.
Ook robotic process automation (RPA) is aardig populair (42%). Verschillende CEO’s geven daarbij wel aan dat deze technologie vrij kostbaar is en dat het vrijmaken van voldoende middelen soms een obstakel vormt om RPA te implementeren.
Internet of things (38%) en predictive AI (32%) worden ook breed ingezet. Maar net als bij RPA spelen hier evenzeer enkele uitdagingen. Bij internet of things gaat het om een gebrek aan gebruikscasussen, bij predictive AI om een tekort aan technisch geschoold personeel.
Op dit moment zijn de metaverse en de blockchain de minst populaire technologieën onder CEO’s. Dat komt in beide gevallen – en vergelijkbaar met internet of things – door een gebrek aan use cases, schrijft Deloitte in zijn rapport.