De metaverse voor het bedrijfsleven: Vier use cases

28 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De metaverse wordt door velen gezien als dé volgende grote stap van het internet. Gartner stelt dat de metaverse bedrijven “enorme kansen” zal bieden. Facebooks moederbedrijf doopte zichzelf al om tot Meta. Maar wat zijn dan precies al die kansen die de metaverse in petto heeft? Duncan Roberts, Senior Manager bij Cognizant, deelt vier belangrijke use cases.

1: Klantrelaties opbouwen

Gartner schat dat in 2026 ongeveer 25% van de mensen zeker een uur per dag in de metaverse zal spenderen. Dit biedt een kans voor bedrijven om potentiële nieuwe klanten te ontmoeten binnen toekomstige platforms.

In de metaverse kunnen bedrijven hun eigen winkels openen (onder andere in Decentraland of The Sandbox) of hun eigen e-commercekanalen openen, waar gebruikers hun producten kunnen aanschaffen.

De metaverse voor het bedrijfsleven: 4 use cases

Een groot voordeel van de metaverse is dat het daarbinnen zeer eenvoudig is om voorlichting en informatie te geven, bijvoorbeeld door het gebruik van virtual of augmented reality. Gebruikers krijgen op deze manier een concreet idee van aanraking, gevoel en schaal.

Hoe passen meubels bijvoorbeeld in hun huis, of hoe groot is de nieuwe auto die je op het oog hebt daadwerkelijk? De metaverse maakt het ontdekken van nieuwe producten een driedimensionale ervaring.

2: Duurzaamheid etaleren

Bedrijven van iedere omvang richten zich vandaag de dag steeds meer op duurzaamheid. De belangrijkste stap is om die focus over de bühne te brengen, en de metaverse kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Met behulp van de metaverse kan informatie over de herkomst van producten en de ecologische voetafdruk visueel gepresenteerd worden, bijvoorbeeld door gebruikers in de metaverse producten te laten scannen. Zo kunnen bedrijven laten zien welke stappen zij maken en zichzelf neerzetten als leiders op het gebied van milieu en maatschappij.

3: Samenwerking

Voor samenwerkende team en thuismedewerkers kan de metaverse ook zeer nuttig zijn. Nu al worden teammeetings georganiseerd in de metaverse, aangezien het mogelijk is om een geheel maatgesneden en gestroomlijnde ervaring te bieden. Ook kan de metaverse een element van fun toevoegen, wat ten goede komt aan de sfeer.

Een andere use case is samenwerking gericht op innovatie. Zo kunnen werknemers in de metaverse experimenteren met digital twins, een virtuele weergave van een object of systeem, en die kennis in de fysieke wereld toepassen. Denk aan het inrichten van ruimtes op werkelijke schaal in de metaverse, voordat het in de fysieke wereld plaatsvindt.

Daarnaast kan de metaverse een rol spelen in learning & development. Trainingen kunnen ontworpen worden om meer diepgaand te zijn en in de metaverse zijn allemaal nieuwe, innovatieve leervormen mogelijk (bijvoorbeeld: leren door te gamen).

4: Onderhoudsactiviteiten

Voor bedrijven die te maken hebben met onderhoudsprocessen kan het visualiseren van gegevens op locatie en toegang tot informatie de productiviteit verbeteren. Denk hierbij aan realtime-onderhoudscontrole met de hulp van augmented reality of het beschikbaar stellen van montage-instructies op de apparatuur zelf.

Zo kan iemand die moet helpen vanaf een afstand met digital twins in de metaverse zien wat er mis is met het specifieke apparaat dat een probleem heeft. Op deze manier kan de gebruiker direct aanwijzingen krijgen om het te repareren. Kortom: een efficiënter proces, en ook een proces dat ten goede komt aan de klantenservice.

Beginnen

Uiteraard zijn er nog tal van use cases te bedenken voor de metaverse. Niet voor niks zal de metaverse-markt volgens advieskantoor McKinsey & Company groeien naar een waarde van zo’n $5 biljoen in 2030.

Voor bedrijven is het dus niet zozeer óf ze in de metaverse actief worden, maar wanneer en hoe. Vier tips om ermee aan de slag te gaan.

  • Identificeer welke problemen je zou kunnen oplossen of welke voordelen te behalen zijn door meeslepende augmented reality-ervaringen in te zetten.
  • Laat individuele oplossingen voor wat ze zijn, en maak juist gebruik van bestaande ecosystemen en platforms.
  • Denk aan de schaalbaarheid en hoe elke metaverse-component gaat samenwerken met de andere componenten om juist die ervaringen te creëren die je wilt bieden als bedrijf.
  • En bovenal: houd het allerhoogste niveau aan van privacy, veiligheid en ethiek. De metaverse staat nog in zijn kinderschoenen, en dit vroege stadium is het perfecte moment om juist die belangrijke pijlers extra aandacht te geven.