‘Generatieve AI-markt groeit komende 10 jaar naar $118 miljard’
De omvang van de wereldwijd markt voor generatieve AI bereikt in 2032 een waarde van bijna $120 miljard. Met die prognose komt KPMG op basis van eigen onderzoek.
Voor zijn studie stelde het accountants- en adviesbureau de huidige omvang vast van de mondiale markt voor generatieve AI. Die komt volgens de onderzoekers uit op $13,7 miljard. Ter vergelijking: afgelopen jaar was de omvang $10,8 miljard, terwijl voor 2024 wordt gerekend op $17,4 miljard.
De wereldwijde markt voor generatieve AI moet de komende jaren dus nog flink doorgroeien wil deze in 2032 een omvang hebben bereikt van $118,1 miljard. Mocht dat lukken, dan is de marktomvang in zo’n tien jaar tijd meer dan vertienvoudigd, wat overeenkomt met een samengestelde jaarlijkse groei van 27%.
Volgens KPMG zal de markt voor generatieve AI zo snel groeien omdat grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Alphabet en Amazon innovatie blijven financieren en zo de grenzen verleggen. Ook generatieve AI-startups zoals OpenAI, Synthesia en Jasper AI dragen uiteraard flink bij aan de snelle ontwikkeling van het vakgebied.
“Het enorme potentieel van AI is geen geheim, net zomin als het gegeven dat dit potentieel zich razendsnel ontwikkelt”, zegt Frank van Praat, hoofd van KPMG’s Trusted Anaytics-team.
De vraag onder welke voorwaarden AI-oplossingen veilig, betrouwbaar en ethisch verantwoord te ontwerpen, bouwen en implementeren zijn, zal de komende jaren onderwerp zijn van het publieke debat, zo geeft hij aan.
Lees ook: Nederlanders maken zich zorgen over impact AI op hun werk.
Het Westen voorop
Noord-Amerika gaat momenteel voorop in de markt voor generatieve AI, met een marktaandeel van 41%. Daarna volgt Europa met 26%. Daarmee is twee derde van de markt vandaag de dag dus in handen van het Westen.
Organisaties uit de Aziatisch-Pacifische regio hebben 22% van de markt in handen, bedrijven uit Latijns-Amerika zijn goed voor 8%, terwijl het Midden-Oosten en Afrika mogen rekenen op een marktaandeel van 3%.
Bedrijfsleven ziet grote kansen
Voor zijn onderzoek peilde KPMG eveneens de stemming onder meer dan 300 leidinggevenden (C-suite executives, en (senior) vice presidents), werkzaam bij uiteenlopende bedrijven over de hele wereld met een minimale omzet van $1 miljard.
De verwachtingen rond generatieve AI blijken hooggespannen. Zo denkt meer dan driekwart van de leidinggevenden (77%) dat generatieve AI de technologie is die de komende drie tot vijf jaar de meeste impact zal gaan maken.
“Generatieve AI onderscheidt zich van andere recente innovaties: Voor het eerst in de geschiedenis hebben we een technologie die mensen rechtstreeks kan helpen bij het creëren van kennis”, schrijft KPMG. “Het is niet gek dat leidinggevenden in grote mate geïnteresseerd zijn in de kansen die generatieve AI kan ontketenen.”
Toch zetten de meeste leiders ook in op enkele andere paarden. Zo zijn technologieën als geavanceerde robotica, quantum computing, augmented reality, 5G en blockchain onder ongeveer een derde van de respondenten ook populair.