Tamara van Vastenhoven versterkt Significant Synergy als senior consultant

23 augustus 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Dit voorjaar sloot Tamara van Vastenhoven zich aan bij Significant Synergy. Als senior consultant helpt ze opdrachtgevers met organisatie- en inrichtingsvraagstukken op het gebied van inkoop en aanbesteden.

Van Vastenhoven werkte hiervoor zo’n zes jaar als categoriemanager bij Rijkswaterstaat. “Daar richtte ik me op het ontwikkelen en uitvoeren van een Rijksbrede inkoopvisie en strategie voor bepaalde productgroepen”, trapte ze af.

De laatste vier jaar was ze als categoriemanager Werkplekomgeving verantwoordelijk voor de inkoop van circulaire kantoorinrichting, kantoorartikelen, papier en facilitair drukwerk. “Mijn ambitie was om met het aanzienlijke inkoopvolume van het Rijk een positieve maatschappelijke impact te realiseren. We hebben mooie resultaten geboekt, waaronder blijvende circulaire veranderingen in de markt voor kantoorinrichting.”

Tamara van Vastenhoven versterkt Significant Synergy als senior consultant

Afgelopen april besloot Van Vastenhoven haar functie bij RWS te verruilen voor een nieuwe uitdaging bij Significant Synergy, de tak binnen Significant Groep gericht op samenwerkingsoplossingen, inkoop, aanbesteden en bedrijfsoptimalisaties. In haar nieuwe rol helpt ze overheden met inkoop- en organisatievraagstukken.

Van Vastenhoven: “Mijn tijd bij de overheid is een waardevolle periode geweest, waarin ik veel heb geleerd en ervaring heb opgedaan. Ik wil graag deze kennis en expertise delen en andere overheden helpen bij vergelijkbare uitdagingen.”

De perfecte mogelijkheid

Een consultancyrol ziet Van Vastenhoven als “de perfecte mogelijkheid” om haar ervaringen en inzichten te benutten en zichzelf tegelijkertijd verder te ontwikkelen door het opdoen van nieuwe vaardigheden.

Haar keuze voor de inkooppraktijk van Significant was volgens de kersverse senior consultant niet geheel toevallig. “In mijn vorige functie kwam ik regelmatig in contact met Significant en ik was altijd onder de indruk van de hoge kwaliteit van hun adviezen.”

“Ik heb uit eerste hand ervaren hoe inkoop kan worden ingezet om maatschappelijke impact te realiseren.”

En vanuit de diverse gesprekken die ze bij Significant voerde, kwam ze tot de conclusie dat de consultants van het bureau “betrokken zijn bij interessante en dynamische projecten”. Bovendien klikte het gewoon goed met het team van Significant Synergy. “De gesprekken waren altijd heel open en prettig. Een combinatie die goed bij mij past.”

De strategische rol van inkoop

Ruim drie maanden heeft Van Vastenhoven er inmiddels op zitten. “En dat bevalt heel goed!”, geeft ze aan met een glimlach. “Significant blijkt precies te zijn zoals ik het tijdens mijn sollicitatiegesprekken had ervaren. Ik werd warm ontvangen en kon direct aan de slag.”

“De opdrachten zijn uitdagend en de werkcultuur is zeer prettig”, vervolgt Van Vastenhoven, die in rollen als projectleider opdrachtgevers helpt met organisatie- en inrichtingsvraagstukken op het gebied van inkoop en aanbesteden.

Van Vastenhoven ziet dat de strategische rol van inkoop steeds meer wordt erkend en gewaardeerd. “Gedurende mijn tijd bij het Rijk heb ik bijvoorbeeld uit eerste hand ervaren hoe inkoop kan worden ingezet om daadwerkelijk maatschappelijke impact te realiseren, een thema dat momenteel sterk leeft binnen de inkoopsector.”

Inkoop staat niet op zichzelf

In lijn daarmee ziet Van Vastenhoven dat binnen de inkoopsector steeds meer het besef doordringt dat inkoop niet op zichzelf staat. “De uitdagingen waaraan we werken zijn niet uitsluitend van inkoop, maar ook van onze interne opdrachtgevers. Het streven naar maatschappelijke en andere organisatorische ambities vereist een verankering in de hele organisatie.”

Het begint volgens de ervaren senior adviseur bij het formuleren van een duidelijke visie en strategie en eindigt bij de daadwerkelijke uitvoering. “Hoewel het inkopen en aanbesteden een belangrijk onderdeel is van dit proces, is het slechts een deel van het grotere geheel. De sleutel tot succes ligt dan ook bij een integrale benadering, waarin inkoop nauw samenwerkt met andere afdelingen en haar leveranciers.”