BDO: Opkomende landen worden gevestigde landen

30 oktober 2012 Consultancy.nl

Sinds de begin jaren ’00 worden de grote snel groeiende economieën in de media vaak aangehaald als de BRIC-landen, opkomende landen/emerging markets of BRICM (BRIC + Mexico). Maar door de groei van deze landen in het afgelopen decennium en de aanhoudende financiële chaos in de Westerse landen zijn de verhoudingen flink aan het verschuiven. De investeringsklimaat in opkomende landen wordt in verhouding steeds aantrekkelijker, waardoor bestuurders wereldwijd deze landen steeds vaker beschouwen als gevestigde landen en niet meer als opkomende investeringsmarkten. Dit blijkt uit een onderzoek van BDO onder 1.000 CFO’s in 14 landen.

Download het rapport ‘Global Ambition Survey 2012’.

Investeringshausse in de BRIC-landen
Vanwege het verslechterde macro-economische klimaat in de Westerse landen ontstaat er een investeringshausse in de BRIC-landen. Bijna de helft (45%) van de CFO's geeft aan dat men momenteel al investeert in deze landen of van plan is deze markten aan te boren; dit in vergelijking met 29% in 2011. De Chinese markt is het interessantst vanwege de grote omvang van de markt en de goedkope arbeidskrachten.

Andere niet Westerse landen die worden gekenmerkt als steeds aantrekkelijker zijn o.a. Brazilië, India, Rusland, VAE, Indonesië en Mexico.

Een overzicht van de top 10 meest aantrekkelijke investeringslanden 2012:

BDO - Beste Investeringslanden 2012

Nederland stabiel
Nederland scoort relatief stabiel in het onderzoek van het adviesbureau. Slechts 2% zegt de Nederlandse markt te willen betreden, maar 12% verwacht hun bestaande activiteiten in Nederland uit te breiden en 16% verwacht deze op niveau te houden. CFO's in Duitsland, en in mindere mate in Groot-Brittannië, geven het vaakst aan van plan te zijn hun activiteiten in Nederland uit te willen breiden of op niveau te willen houden. Bijna geen enkele CFO van een middelgroot bedrijf geeft aan activiteiten in Nederland te verminderen of geheel te stoppen.

Nieuws

Meer nieuws over