De werkweek van een consultant: Oscar Keunen (APPM)
Hoe ziet de werkweek van een consultant eruit? In deze editie Oscar Keunen, die sinds begin 2022 werkzaam is bij APPM Management Consultants als adviseur water en landelijk gebied.
Maandag
Aan het begin van de week vindt voornamelijk afstemming plaats met collega’s. Ik heb bij ons kantoor in Hoofddorp afgesproken met mijn manager om onze projecten door te nemen en te bespreken wat ons de komende weken te doen staat.
We lunchen met elkaar op kantoor, vaak met zo’n 10 tot 15 andere APPM’ers. Ik gebruik de maandag ook altijd om mijn to-do-lijst voor deze week samen te stellen, mails weg te werken en acties voor die week op te pakken.
Aan het eind van de dag heb ik een afspraak met mijn regisseur, een soort interne begeleider. Samen staan we stil bij mijn werkzaamheden, hoe het met me gaat en wat mijn ambities zijn voor het komende jaar. Na een fijn gesprek ga ik richting huis.
Dinsdag
Op dinsdag werk ik voor het Ingenieursbureau van Amsterdam. Ik heb vandaag veel afspraken over duurzaamheid binnen het programma Bruggen en Kademuren. Ik sta aan de lat voor een duurzaamheidskader en ontwikkel samen met Amsterdamse collega’s een strategie voor het duurzaam omgaan met de bruggen en kades. Daarvoor presenteer ik mijn werk vandaag aan het directieteam. Leuk om te doen, maar ook best spannend (gelukkig heb ik dit goed voorbereid met een collega).
Na werk reis ik af naar ons kantoor in Rotterdam voor een werkveldavond van het waterdomein. Dat is een periodieke bijeenkomst met collega’s die aan wateropgaven werken. Op zulke avonden sparren we over de toekomst van het werkveld water, eten we een hapje en drinken we een drankje.
Woensdag
Vandaag ben ik vroeg op pad. Voor het gebiedstraject bodemdaling reis ik met een senior collega af naar een polder vlak bij de Kaag. Er staan vier keukentafelgesprekken op het programma. Dit vind ik écht een gaaf onderdeel van mijn werkweek. Je zit bij de boer aan tafel en denkt samen over de toekomstinrichting van de polder en hoe we de bodemdaling kunnen tegengaan. Dit soort vraagstukken pakken we op in samenwerking met de boer.
Dat sluit erg aan bij de gedachtegoed van APPM: praten mét de boer en niet over de boer. De gesprekken zijn soms ook pittig; de opgaven in het landelijk gebied zijn enorm. Maar we zijn erg tevreden met het resultaat van de gesprekken.
Aan het eind van de dag rijd ik naar huis, waar ik om 17:00 uur aankom. Mooie tijd voor een hardlooprondje om de dag af te sluiten.
Donderdag
Vandaag begin ik thuis. ’s Ochtends heb ik een focusblok ingepland, want voor de acties van vandaag heb ik opperste concentratie nodig. Voor het zoetwaterstrategieproject moeten we binnenkort de definitieve versie van het rapport opleveren, dus daar ga ik mee verder. Vrijdag staat een presentatie bij een bestuurlijk overleg op de planning, dat ik nog moet voorbereiden en oefenen.
In de middag ga ik aan de slag voor mijn klus in Amsterdam. Vandaag besluiten we wat er moet gebeuren met een brug aan de Prinsengracht. Het is mijn taak om de duurzaamheidsafweging te verdedigen en een plek te geven in de uiteindelijke keuze. Gelukt! We kiezen hier voor een duurzamere maatregel en de brug wordt niet vervangen.
Vrijdag
Vrijdagochtend begint vroeg: ik heb namelijk een bestuurlijk ontbijt op het provinciehuis in Den Haag. Een gaaf moment waarbij we de voortgang van het project presenteren aan een betrokken gedeputeerde, een hoogheemraad en een wethouder. Hier krijg ik energie van: op bestuurlijk niveau meepraten over de zoet water opgaven waar ik aan werk!
’s Middags reizen we samen af naar het APPM-kantoor in Rotterdam en lunchen we gezellig met collega’s. Daarna werk ik nog wat to-do’s uit, bespreek en evalueer ik de gesprekken van afgelopen week en kijk ik vooruit naar mijn programma voor volgende week. Om 17:00 uur zet een collega een biertje op mijn bureau; de vrijdagmiddagborrel is begonnen.